Brengt de Beneluxtrein u binnenkort weer tot Amsterdam?

DVIS ziet (nog) geen problemen voor verlenging Beneluxtrein tot Amsterdam

BELGA
De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), die in België de extra rijtuigen moet goedkeuren voor een verlenging van de zogenoemde Beneluxtrein tot in Amsterdam, liet de laatste dagen zijn licht schijnen over het dossier. Volgens DVIS-directeur Thierry Breyne zou het volgende week al geland kunnen worden ook. "Het is een eenvoudig dossier en momenteel zijn we nog geen problemen tegengekomen", klinkt het.

Sinds de Beneluxtrein opnieuw werd ingevoerd na het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra, rijdt de IC-trein tussen Brussel en Den Haag. Momenteel wordt die verbinding twaalf keer per dag verzekerd. De bedoeling is dat dit vanaf 14 december, bij de start van de nieuwe dienstregeling, zestien keer wordt, én dat de treinen ook opnieuw doorrijden tot in Amsterdam. Om die uitbreiding mogelijk te maken zijn extra rijtuigen omgebouwd en geschikt gemaakt voor deze internationale treindienst.

Nederland

Op 27 november gaf de Nederlandse tegenhanger van de DVIS aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) al groen licht voor de nieuwe rijtuigen. Het is voorlopig nog wachten op de toelating in België, waar de DVIS het dossier pas op 27 november kreeg ter analyse.

Gisteren bleek uit een brief van de Nederlandse staatssecretaris Wilma Mansveld aan de Tweede Kamer dat, wanneer de Belgische toelating er niet komt voor 14 december, de NS "voor zo lang als het nodig is 16x per dag vanaf Den Haag naar Brussel en vice versa zal rijden".