Brandweerzone Vlaams-Brabant Oost kan toch van start gaan op 1 januari 2015

BELGA
De brandweerzone Vlaams-Brabant Oost kan zoals gepland toch van start gaan op 1 januari 2015. Eerder had de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) aangekondigd om nog voor Nieuwjaar een procedure te starten bij de Raad van State tegen de wijze waarop gouverneur Lodewijk De Witte de kosten van de nieuwe zone verdeeld had over de gemeenten uit de regio, maar dat is momenteel nog niet gebeurd.

"Glabbeek overlegt momenteel nog met de andere gemeenten die hun bezwaar tegen de beslissing van de gouverneur verworpen zagen door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, teneinde tot een gezamenlijk initiatief te komen", zegt Reekmans. "We sturen aan om twee sporen te bewandelen. Enerzijds willen we de verdeelsleutel die de gouverneur hanteerde wel degelijk aanvechten bij de Raad van State, maar anderzijds zouden we hem willen verzoeken een bemiddelingsrol op te nemen om de gefaseerde invoering van de definitieve bedragen te spreiden over tien jaar in plaats van vijf jaar nu."

De onvrede van Glabbeek en de andere gemeenten (Diest, Bekkevoort, Scherpenheuvel-Zichem, Bierbeek, Kortenaken, Boutersem, Linter en Aarschot) over de verdeelsleutel is het gevolg van het feit dat ze hun brandweerfactuur in de nieuwe zone sterk zien stijgen, terwijl er aan de dienstverlening niets verandert. Voor Glabbeek gaat het gespreid over deze legislatuur cumulatief om een bedrag van 210.000 euro.

De procedure bij de Raad van State die Glabbeek nog voor de start van het nieuwe jaar wou opstarten, heeft een opschortend karakter. Indien de procedure was opgestart, was de nieuwe brandweerzone donderdag niet van start kunnen gaan.