Brandweer waarschuwt voor gevaar van droogkasten

Droogkast vat vuur in Wambeek, schade beperkt tot het huishoudtoestel

Tom Vierendeels
In de Drijvelingslos in Wambeek is de brandweer zaterdagnamiddag moeten uitrukken voor een brandende droogkast. Het toestel had vuur gevat en oudere bewoonster alarmeerde onmiddellijk de hulpdiensten. "Zij had ook de reflex om de elektriciteitskabel uit het stopcontact te halen en water op het toestel te gieten", weet brandweerofficier Paul De Sadeleer. 

"Ze heeft uitstekend gehandeld. Wij hebben de droogkast naar buiten gehaald en daar verder nageblust. Een extra pluim voor de vrouw is er ook omdat ze alle nodige info heeft doorgegeven aan de noodcentrale. Voor aankomst wisten we exact wat er aan de hand was en waar we precies moesten zijn", aldus de brandweerofficier. 

 De schade bleef beperkt tot het huishoudtoestel. Het is overigens niet de eerste keer dat de brandweer geconfronteerd wordt met een brandende droogkast. “Dat zijn toch wel gevaarlijke toestellen”, weet De Sadeleer. “We raden daarom aan de machine nooit 's nachts of bij afwezigheid te gebruiken."

Stofvrij maken

"Je hangt best een rookmelder boven het toestel", vertelt de brandweerofficier. "Daarnaast kunnen we ook aanraden om de droogkast regelmatig stofvrij te maken, ook binnenin door het paneel weg te nemen. Dat laatste vergeten mensen wel eens en is zeker bij de nieuwere generatie die door middel van condensatie werken echt wel nodig.” 
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  Ik zet alleen elektrische toestellen aan als ik thuis ben. Toch simpel ?!

 • ERICH SKOTTKE

  Niet enkel het filter zuiver maken. De dubbele deur waar de filter in zit ééns per jaar demonteren. Al die luchtkanalen die naar de filter gaan zitten namelijk vol aangekoekte pluizen. Je komt er niet aan als je de deur niet demonteert.

 • Luc Deville

  Fabrikanten zouden veel meer op de veiligheid moeten inzetten dan op allerlei en soms nutteloze functies. Niet alleen bij droogkasten maar bij alle producten. Het grootste verkoopsargument zou de veiligheid van een product moeten zijn.

 • Yvan Lissens

  Een tip: gebruik nooit wasverzachter als de was in de droogkast moet. De restanten wasverzachter zetten zich af op de voelers die de automatische droogtijd berekenen waardoor het kan zijn dat de droogkast tijdens de cyclus blijft hangen en blijft verwarmen. Bij vergetelheid, of afwezigheid, kan dit brand veroorzaken.

 • Jan De Korte

  Dit heeft alles te maken met de AAA labels die men er wil op plakken. en zo worden er nog een aantal maatregelingen doorgeduwd die slechter zijn. Zoals bvb. de kleine flush bij de kleine plas. Zeker bij het toilet op de eventuele tweede verdieping bij de slaapkamers. Wordt meestal maar gebruikt voor de kleine plas, veel aanlading kristallen, verstopping, dan ontstopper laten komen... daar gaat mijn besparing.