Brandweer waarschuwt katteneigenaars na diverse branden: “Zet je kookplaat op kinderslot”

Beeld ter illustratie, kat op kookplaat.
Getty Images Beeld ter illustratie, kat op kookplaat.
Heb jij thuis een inductiekookplaat? En heb je een kat? Zet je kookplaat best altijd op kinderslot, zo waarschuwt de brandweer van Oost-Brabant na enkele opvallende incidenten deze week. Het gaat om drie gevallen waarbij een kat een brand veroorzaakte door op een kookplaat te springen.

“Zet je inductiekookplaat op kinderslot. Dan kan je huisdier het niet onbewust activeren. Als je geen kinderslot hebt, zorg dan dat er niets op staat. Dat is het verstandigste wat je kunt doen, want we krijgen regelmatig oproepen binnen van kleine brandjes die zijn veroorzaakt door een kat die op avontuur trekt”, verduidelijkt Tim Renders van de brandweer van Oost-Brabant op Radio 2. 

Een huiskat veroorzaakte donderdag in Aarschot nog een brand nadat het dier op een elektrische kookplaat was gesprongen. De frietketel die op de kookplaat stond, vatte op die manier vuur. De eigenaars konden gelukkig het vuur zelf onder controle krijgen, zodat de schade beperkt bleef. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Griete Jans

  Er bestaan universele afdekplaten voor kookplaten, die eveneens gebruikt kunnen worden als snijplank en muurbeschermer. Werkt prima, is praktisch, gemakkelijk te reinigen en mooi.

 • Marc Statham

  Een moderne inductieplaat slaat automatisch uit als het niets opstaat toch.

 • Rayan El Arami

  Normaalste zaak van de wereld en een kwestie van gewoon even je verstand te gebruiken toch.

 • Paul Verbeeck

  En als je vertrekt en de kat zit binnen , zet de zekering af van je vuur , dan ben je zeker dat het vuur niet geactiveerd wordt .

 • Luc Vandenbergen

  En dit is enkel van toepassing in geval van inductie ?