Brandweer krijgt terreuropleiding: "Lessen geleerd uit aanslag op Bataclan"

photo_news
De brandweer en de FOD Binnenlandse Zaken hebben de handen in elkaar geslagen en een speciaal team opgericht dat snel slachtoffers van een terreuraanslag moet kunnen evacueren. De werking van dat Casualty Extraction Team (CET) werd dinsdag voor het eerst voorgesteld, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Het doel van dat team bestaat erin om zoveel mogelijk slachtoffers te redden in een zone die nog niet werd vrijgegeven door de politie. Het concept is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Bij de voorstelling dinsdag hield het CET een oefening: twee terroristen openden het vuur in een bioscoop, waarbij verschillende gewonden vallen. De politie is snel ter plaatse en slaagt erin de daders tot in de kelder van het gebouw te isoleren. Met de hulp van de politie kunnen de hulpdiensten al tussenkomen en de gewonden evacueren.

"Het is een les die we hebben geleerd na de aanslag op de Bataclan in Parijs", zei Jambon. "De hulpdiensten konden de slachtoffers pas helpen nadat de politie de terroristen had uitgeschakeld. Met dit team kunnen we de slachtoffers veel sneller helpen."

Tachtig brandweerlieden worden nu opgeleid door de Nationale Politieacademie. De belangrijkste criteria voor de selectie van die brandweerlieden hebben betrekking op ervaring, capaciteit om in stressvolle omstandigheden te handelen, de fysieke conditie en de ervaring in dringende medische hulp.

De hulpverleningszone Brussel en de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene namen deel aan een pilootproject. De hulpverleningszones van de vier andere grote steden (Antwerpen, Charleroi, Luik en Gent) zullen op termijn ook over zo'n team kunnen beschikken, aldus nog Jambon. Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DéFI) ondersteunt ook het initiatief.

reuters
photo_news