Brandweer krijgt siliconen op snelweg niet opgeruimd: ook ochtendspits kan hinder ondervinden

Marc de Roeck
Op de Antwerpse Ring zijn tussen Berchem en Borgerhout nog altijd twee rijstroken versperd nadat een vrachtwagen er een deel van zijn lading vloeibare siliconen verloor. Het incident vond plaats in volle avondspits. "Het goedje opruimen is niet makkelijk", klinkt het bij brandweer en civiele bescherming. Mogelijk wordt het ook morgenochtend nog aanschuiven.

"Vloeibare siliconen zijn op de weg een erg glad goedje en bovendien moeilijk op te kuisen", zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. "De vrachtwagen in kwestie staat bovendien op de pechstrook en de lekkende tank zal met speciaal materieel afgeladen moeten worden. Na een bijzonder zware ochtendspits is het dus ook vanavond ellende op de weg rond Antwerpen." 

Goed vijf uur later, rond 24 uur, is de snelweg nog altijd versperd. De situatie stagneert en intussen is het niet langer aanschuiven ter hoogte van het ongeval. Wel blijkt het bijzonder moeilijk om de substantie weg te krijgen. “We proberen intussen verschillende methodes uit om de silicone zo snel mogelijk van het wegdek te krijgen. Dat doen we samen met de civiele bescherming. We kunnen nog niet inschatten wanneer de twee rijstroken en de op-en afrit van Borgerhout opnieuw opengaan.” Het kan dus goed zijn dat ook de ochtendspits morgen nog moeizaam verloopt.

Marc De Roeck

Deze namiddag stond over de hele lengte van de Antwerpse Ring richting Nederland, tot op de aankomende snelwegen E17, E19 en A12, een erg lange file. De Liefkenshoektunnel werd tijdelijk tolvrij gemaakt richting het noorden. Wie over langere afstand vanuit Gent richting Hasselt moest, kon beter omrijden via Brussel. Wie van linker- naar rechteroever wilde, koos best voor de N16 of R2.

De Antwerpse politie waarschuwde dan weer dat het ook in de binnenstad erg druk was. Er was - kortom - slechts één raad: "Stel je vertrek zo lang mogelijk uit." VRT-verkeersanker Hajo Beeckman raadde aan het openbaar vervoer te nemen.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Rogmans

  Het zou wel handig zijn dat de verkeerspolitie de secundaire wegen onder controle houdt. Kruispunten blijven geblokkeerd door chauffeurs die toch blijven doorrijden als het kruispunt volstaat... Deze morgen geen agent gezien ....

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Hoogste tijd om auto's te produceren die op tafelpoten staan i.p.v. op banden en uiteraard zonder motor , speciaal geconcipiëerd om dagenlang in de file te blijven stil staan. Ecologisch is dat toch meer verantwoord, hé ecologisten ?

 • dol de peeze

  Silicone is zeer moeilijk te verwijderen, ze kunnen eventueel proberen om het eraf te schuren met zware schuurmachines. Of in het slechtste geval een stuk baan uitbreken en hergieten, zal misschien nog het snelste gaan. Silicone is echt rotzooi dat je er niet zomaar af krijgt.

 • Luk Gonnissen

  Ik zou nog eens 20 jaar alles tegenhouden en procederen.

 • stan mestach

  Als ze HCI bellen is dat goedje binnen het uur opgekuist dat ziin de firma s die zo iets doen de brandweer is daar niet voor ingesteld