Brandweer eist beloofde 32 miljoen euro op

UNKNOWN

De Belgische brandweerlieden vrezen de gevolgen van de huidige politieke crisis. Op 22 maart kende het kernkabinet 32 miljoen euro toe aan de brandweerdiensten om de geplande hervorming te financieren, maar dat geld is nog niet overgemaakt. Marc Gilbert, voorzitter van de Koninklijke Belgische Brandweerfederatie, eist in naam van de veiligheid die som op.
 
"Zowel de Franstalige als Vlaamse brandweerlieden vormen een gemeenschappelijk front om dat budget te bekomen", zegt Gilbert woensdag. "De politiek, ongeacht welke partij, moet de veiligheid van de bevolking en van de hulpdiensten in beschouwing nemen."

32 miljoen euro

Dat budget is volgens Gilbert verdeeld in 23 miljoen euro voor het instellen van de nieuwe brandweerzones en dus een versterking van het kader, 6 miljoen euro voor vorming en 3 miljoen euro voor de aankoop van nieuw materiaal.
 
"We wachten nog steeds op de beloofde budgetten", zegt Gilbert, die van een "schandaal" spreekt omdat de fondsen nog niet bedeeld zijn. Dat moet een "prioriteit" voor de politiek zijn. (belga/dea)