Brandweer Beveren krijgt brand op autoschip niet met water geblust

In het Verrebroekdok in Beveren probeert de brandweer sinds vandaag 13 uur een brand te bestrijden op het benedendek van een Panamees autoschip. Omdat een bluspoging met water mislukte, is gestart met het inpompen van CO2. Enkele bemanningsleden werden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis overgebracht. Bovendien raakten twee Afrikaanse verstekelingen gewond.

Het schip Esperansa was geladen met een 350-tal tweedehandsvoertuigen. De boot is aangemeerd in het Verrebroekdok, haven 133, en vaart onder Panamese vlag. Toen de brand in het benedendek opgemerkt werd, probeerden bemanningsleden zelf het vuur te lijf te gaan, maar dat lukte niet. Het medische interventieplan werd afgekondigd omdat een aantal bemanningsleden last kreeg van de rook, in combinatie met het warme weer. De mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn er niet erg aan toe.

De twee verstekelingen waren ongemerkt via de romp aan boord geraakt. Ze raakten gewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Ze werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging en worden ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken.


Situatie onder controle
Versterking van de brandweer van Beveren haalde ook niets uit. Een poging om het vuur met water tegen te gaan, werd gestaakt. "We spuiten op gezette tijden CO2 in het ruim om de zuurstof weg te halen. Op die manier zal de brand stoppen", aldus de rampencoördinator. De brandweer zegt de situatie onder controle te hebben.
 
De brand woedt binnenin het schip: vanop de kade is zelfs geen rook te zien. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. (belga/ka)