Brandstofhandelaars verbolgen na "irrationele" beslissing over stookolieketels

"Gevolgen zijn hallucinant"

Archiefbeeld ter illustratie.
PHOTO NEWS Archiefbeeld ter illustratie.
De Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om de verkoop van stookolieketels te verbieden vanaf 2021. De federatie stelt ook dat er geen overleg plaatsvond met de sector. 

"De gevolgen van deze irrationele beslissing zijn hallucinant, zowel voor de burger, de sector als het milieu", klinkt het vandaag in een reactie. "De beslissing jaagt de consument op torenhoge kosten en betekent een verlies van duizenden jobs", is de conclusie van Brafco. De federatie zal de regeringsbeslissing "met alle mogelijke middelen aanvechten".

Warmtepomp

Wat de burger betreft, is een warmtepomp als alternatief volgens Brafco een erg kostelijk verhaal. Dat de investering in zo'n pomp snel terug te verdienen valt, betwijfelt de federatie. "Vermits een warmtepomp gevoed wordt met elektriciteit is het ons een raadsel -gezien de torenhoge prijs voor elektriciteit in België- wanneer een dergelijke investering ooit kan worden terugverdiend. Vraag is ook of -gezien het jaarlijks terugkerend probleem van een dreigend stroomtekort in de winter- de warmtepomp wel zal functioneren op de momenten dat deze moet werken".

"Duizenden jobs bedreigd"

Voor de sector zelf is het verbod "de doodsteek voor de honderden familiale ondernemingen die huisbrandolie leveren", luidt het. "Rechtstreeks zijn naar schatting 5.000 jobs bedreigd. Wanneer echter rekening gehouden wordt met de toeleveranciers, gaat het over meerdere tienduizenden jobs", aldus de federatie.

Inspanningen

Tot slot is de beslissing van de Vlaamse regering ook op het vlak van het milieu "nefast", meent Brafco. "Blijkbaar hebben de ‘excellenties’ geen weet van de inspanningen die de sector doet om de ecologische voetafdruk van verwarmen met mazout te reduceren", klinkt het geïrriteerd. 

"Naast de steeds betere producteigenschappen investeert de sector in performante stooktoestellen (die tot 40 % energiezuiniger zijn). Daarnaast wordt ook ingezet op hybride verwarmingssystemen, waarbij mazoutverwarming gecombineerd wordt met hernieuwbare energie (cf. zonneboilers). En er wordt geïnvesteerd in R&D omtrent synthetische vloeibare brandstoffen, die hernieuwbaar en volledig CO2-neutraal zijn. Door de beslissing van de Vlaamse regering dreigen deze investeringen te worden stopgezet."

"Het belooft een hete herfst te worden"

"Maar ook voor de burger wordt het verboden om nog te investeren in performantere verwarmingstoestellen", gaat de federatie verder. "Zo zou het vanaf 2021 niet meer toegestaan zijn een oude mazoutketel te vervangen door een hoogrendementsketel die 40% minder verbruikt en dus ook 40% minder uitstoot. Is dat dan zo’n wijze beslissing die het milieu ten goede komt?"

Brafco zal de beslissing in ieder geval "met alle mogelijke middelen aanvechten". "Het belooft een hete herfst te worden", besluiten de brandstoffenhandelaars.
478 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • josiane houzet

  Waar zijn we eigenlijk al mee bezig altijd maar geld afnemen voor dure vernieuwingen denkt eerst na of dat allemaal nog betaalbaar is voor mensen die het niet brêed hebben

 • Eddy Haerens

  Bourgeois noemt dit historisch. Hij heeft zich versproken. Hij bedoelde histerisch.

 • Ronald Boudewijns

  Normaal hé de meesten hebben gekozen voor deze onbekwame regering met zn zelfvoldane SUPER en TOPministers, dit is het gevolg, denk volgende keer eerst na voor ge voor die bende ”SUPERpaljassen" stemt... niks maar dan ook “NIKS” is in het voordeel van de SUPER hardwerkende bevolking.......

 • William Van Den Berghe

  Van die onbenullen mochten we eerst de woning niet verwarmen met electriciteit, nu ook niet meer met gas of stookolie . Dan terug maar een kolenkachel aanschaffen of wat ?

 • Geert Tamsyn

  Dirk Brouns, dat klopt niet. Ik ben zeer tevreden over mijn lucht-lucht warmtepompen, en zeker over het verbruik dat een flink stuk lager ligt dan verwacht.