Brandstichter (26) moet ruim 315.000 euro ophoesten

PHOTO_NEWS
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Michael G. (26) veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor negen brandstichtingen. De twintiger bekende de feiten en zei dat hij telkens onder invloed was. Hij moet zich laten behandelen voor zijn alcohol- en drugsprobleem en voor een zich ontwikkelende pyromanie. Daarnaast moet hij 315.086 euro aan schadevergoedingen ophoesten.

De Antwerpse politie werd op 15 juni naar de August Vermeylenlaan geroepen, waar iemand een schuilhok in brand probeerde te steken. Enkele minuten later volgde er een tweede oproep voor een andere brandstichting in de buurt.

Toen de politie ter plaatse kwam, stonden het schuilhok en twee zitbanken in brand. Michael G. werd in de buurt opgepakt. Hij had een zwarte veeg op zijn gezicht en verspreidde een brandgeur. Hij had kort voor zijn arrestatie nog een vuilnisbak in brand gestoken.

Op zijn gsm werden chatgesprekken aangetroffen over eerdere brandstichtingen. Zo had hij op 25 mei aan een gesprekspartner verteld dat hij tussen 3 en 15 jaar naar de gevangenis zou moeten. Hij zei ook dat hij steeds dronken was, want anders zou hij het niet gedaan hebben.

Via de chatgesprekken en de uitlezing van zijn gps-locaties kon hij aan nog acht andere brandstichtingen gelinkt worden, die tussen 22 december 2014 en 8 juni 2015 gepleegd werden. In Antwerpen stichtte hij brand in de inkomhal van een appartementsgebouw en in een clubhuis voor senioren. In Beveren moesten onder meer een fruitloods, een scoutslokaal, een houtstapel en een stapel paletten eraan geloven.

Michael G. werd naast een celstraf veroordeeld tot de betaling van fikse schadevergoedingen. De gemeente Beveren kreeg 160.145 euro toegekend en de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar van de fruitloods 154.941 euro.