Brandgevaar door aanhoudende droogte: voortaan rookverbod in Oost-Vlaamse provinciale domeinen

In Halle (Vlaams-Brabant) brandde vandaag een stroveld af.
Tom Vierendeels In Halle (Vlaams-Brabant) brandde vandaag een stroveld af.
Omwille van de extreme droogte geldt vanaf vandaag een rookverbod in alle provinciale domeinen en centra in Oost-Vlaanderen omdat het risico op brandgevaar te groot is door de aanhoudende droogte. Zondag kondigde  het Agentschap voor Natuur en Bos ook al een code rood af voor verschillende natuurdomeinen in de provincies Antwerpen en Limburg. In Vlaams-Brabant vatte een veld vandaag vuur.

"We hebben nog geen onverwachte brandjes gehad, maar het is beter om preventief te werken", zegt Peter Hertog, gedeputeerde bevoegd voor de domeinen bij het Oost-Vlaamse provinciebestuur. 

Het verbod is van onbepaalde duur en geldt voor alle provinciale domeinen en centra, zowel voor medewerkers als voor bezoekers. "We proberen sowieso het roken al weg te houden van onze speeltuinen, maar bij dit weer staat alles er kurkdroog bij. Het ziet er niet uit dat het de komende dagen zal beteren met de hitte. We hebben nog geen onverwachte brandjes gehad, maar het is beter om preventief te werken op brandgevaar. We vonden het raadzaam om iedereen te laten stoppen met roken, tot er genoeg vocht is bijgekomen", zegt Hertog.

Het rookverbod wordt aan de ingang van alle domeinen duidelijk vermeld, stelt de gedeputeerde. "We hebben onze medewerkers gevraagd om er nauw op toe te zien en de bezoekers erop aan te spreken, maar we gaan geen speciale controles doen. Er is echt niet veel nodig om alles in brand te laten vliegen, dus beter voorkomen dan genezen." 

Brand in Halle

De brandweerzone Vlaams-Brabant West diende vandaag opnieuw uit te rukken voor een veld dat in brand stond, deze keer op de hoek van de Lenniksesteenweg met de Scheyssingen in Halle. Een loonwerker was er aan de slag met een dorser om de gerst af te rijden, maar rond 14 uur liep het plots fout. 

De hulpdiensten rukten massaal uit, maar konden niet verhinderen dat zowat één hectare van stro en gerst in vlammen opging. De brandweer bleef nog een hele tijd ter plaatse om tijdig in te kunnen grijpen bij heropflakkeringen. Door de brand bleef de Lenniksesteenweg een tijd lang afgesloten in beide richtingen. Niemand raakte gewond.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Vuur kan zich onder het zand verspreiden bij extreme droogten wortels planten, gras smeulen verder, heel gevaarlijk , moeilijk onder controle te houden...

 • André Ducournau

  Chris Vandorpe, u zou ervan verschieten hoe snel zo'n bos in brand schiet bij extreme droogte. Ik weet nu niet of het hier zo droog is, maar ik heb het zelf al meegemaakt in Spanje. Een peukje op de grond en in twee seconden tijd stond twee vierkante meter in brand. Gelukkig was het stuk omringd door stenen en zand en konden ik en de andere kampeerders snel de brand blussen. Maar wees er maar zeker van dat er maar heel weinig nodig is om bij extreme droogte een brand te veroorzaken.

 • Ben De Staercke

  Ik ben zelf een roker maar toch mag er voor mij overal een rookverbod zijn. Straten, pleinen, bossen,.. elke openbare plaats dient rookvrij te zijn. We leven in 2018 en niet meer in 1980. We kennen de gevaren en overlast nu dus de wet zou er naar moeten handelen.

 • Mario Vercaigne

  Zou altijd verboden moeten zijn om die stikstokken te gebruiken in bossen en dergelijke , dat beetje gezonde lucht dat we daar nog vinden moet nie verpest worden door kankerstokken

 • Chris Vandorpe

  Zever en nog eens zever , probeer maar eens om een heide in brand te zetten met een sigarettepeuk of een flessebodem , no way toch raar dat in andere landen waar 3 weken droogte en temp tot 40 c dit niet gebeurt ? al de bossen die in spanje afgebrand zijn zijn nu dure bouwgrond geworden? geen belletje horen rinkelen?