Brand vernielt hoeve met rieten dak. Oorzaak waarschijnlijk barbecue

Marc Aerts
Een zware brand vernielde zaterdagavond in de Masheikedreef in Heist-op-den-Berg een hoeve met een rieten dak. De bewoners konden ongedeerd ontkomen, de oorzaak is waarschijnlijk een barbecue die stond af te koelen.

“Eén van de buren merkte rond 21 uur de brand op en waarschuwde de hulpdiensten. Toen wij ter plaatse kwamen hing er vooral erg veel rook. Via de media werd daarom meteen de vraag verspreid om in de buurt ramen en deuren gesloten te houden”, zegt brandweerofficier Ronny Orlians. 

“Typisch aan een rieten dak is dat de brand binnenin woedt. Blussen was zéér moeilijk, daarom werd een kraan opgevorderd om het riet op de grond te trekken en het vuur zo te doven. De rook- en waterschade zal zeer groot zijn.”

Marc Aerts13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Theo Van Hoof

  Was geen rieten dak. Was een STRO dak. Het huis was gebouwd volgens de oude Kempische methode. Met authentieke oude eiken balken. Vakwerk, met gevlochten tenen en lemen pleistering. Het had zo in Bokrijk kunnen staan. Het werd ook gebouwd door iemand die veel in Bokrijk werkzaam was. Het stond er ongeveer 25 jaar. Een dak en muren die ontworpen zijn om stro gedekt te worden zijn niet sterk genoeg om er een pannen dak van te maken. Enkele km verderop staat een volledig stro huis. Onlangs gezet.

 • Laura DeBacker

  Albert, ik zal aan uw woorden denken als ik straks mijn lamskotteleten op de BBQ leg. Gisteren kon ik er nog niet aan denken sorry

 • Kristof Van Impe

  bij nieuwbouw zal dat toch niet meer mogen, dakbedekking uit brandbaar materiaal? Steek uw kinderen daar eens in.

 • Jean Vandepitte

  Wat een onzin lezen we hier weeral: een rietdak makkelijke blussen dan een pannendak ?? U hebt nog nooit een brand op een rietdak meegemaakt, blijkbaar. En overigens, het is niet omdat het véél brandgevaarlijker is dan een ander dak dat het duurder is. De polissen zijn sinds begin deze eeuw nét even duur, dus helemaal niét 'peperduur'....

 • Guido Larochette

  Riet blussen is gemakkelijker als pannendak... het fabeltje dat de verzekering van een rieten dak duurder is is dus niet waar.