Brand in wooncomplex Ieper accidenteel, oplossing gezocht voor bewoners

Eric Flamand
Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige blijkt dat de brand in het wooncomplex in Ieper niet is aangestoken en dus accidenteel is ontstaan. Dat meldt het West-Vlaamse parket, afdeling Ieper, vanmiddag.


Gisteren ontstond omstreeks 17 uur een felle brand in woonresidentie De Sterre in Ieper, ter hoogte van de Narcissenlaan. Alle bewoners konden snel geëvacueerd worden al moesten zestien personen even ter controle naar het ziekenhuis. De brand was na een tweetal uur onder controle en ook het gemeentelijk rampenplan kon snel weer ingetrokken worden.

Het parket verzegelde het gebouw en stuurde een branddeskundige ter plaatse. Volgens de eerste bevindingen is de oorzaak accidenteel. Er is sprake van één brandhaard.

Eric Flamand

Het gebouw is vrijgegeven, waardoor de huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak kan beginnen met de inventaris van de opgelopen schade. Die is volop bezig met de bewoners het nodige wooncomfort te voorzien, want er wordt verwacht dat niet alle bewoners terug kunnen keren naar hun woonst.

"We weten dat er zes tot zeven appartementen sterk beschadigd zijn. We hopen dat de andere dertig appartementen min of meer gevrijwaard zijn gebleven", aldus Peter Pillen, directeur van Ons Onderdak. "Gisteren hebben we met alle hulpverleners en zorgverstrekkers voor alle bewoners opvang gevonden en we zijn inmiddels bezig om ook voor de komende dagen onze bewoners van het nodige wooncomfort te voorzien."

Ons Onderdak heeft zo'n 1.500 woningen in beheer, maar die zijn momenteel allemaal verhuurd. "Maar als er een woning vrijkomt dan hebben de bewoners van De Sterre voorrang. Maar het is allemaal nog voorbarig, we zijn nog volop bezig met de inventaris. Er is ook al overleg met de verzekeraars en ook naar beveiliging wordt gekeken", besluit Pillen.

Henk Deleu