Brand in niet-nucleaire deel van kerncentrale legt Tihange 1 stil

De kerncentrale van Tihange - archief.
ANP De kerncentrale van Tihange - archief.
De kerncentrale Tihange 1 is vrijdagavond om 22.35 uur automatisch tot stilstand gekomen nadat zich een brand had voorgedaan in het niet-nucleaire deel van de centrale. Dat heeft uitbater Electrabel meegedeeld.

"Deze onregelmatigheid heeft geen gevolgen voor de werknemers, voor de bevolking of het milieu", zo benadrukt de onderneming in een persbericht.

Volgens Electrabel ging het om een beginnende brand aan de elektrisch voeding, die zich in het niet-nucleaire deel van de centrale bevindt. De brandweer heeft het vuur tegen 22.55 uur kunnen bedwingen.

De automatisch stillegging is de normale procedure wanneer zich een technisch incident voordoet in het nucleaire of het niet-nucleaire deel van de installatie. Electrabel zegt dat het nu de oorzaak van de brand onderzoekt. De energieleverancier wil de centrale zo snel mogelijk weer op een veilige manier opstarten.

Tihange 1 was op 18 september al eens stilgelegd door een technisch defect aan een watervoedingspomp. Tien dagen later kon de reactor weer worden opgestart.