Brand Clarebout Potatoes was accidenteel, gewonde brandweerman nog kritiek

BELGA
De toestand van de brandweerman die zwaargewond raakte bij het blussen van de brand in het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout is stabiel, maar het levensgevaar is nog niet geweken. De brand in het Nieuwkerkse bedrijf was accidenteel. Dat meldt de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen vandaag.

De veertiger uit Heuvelland werd in zeer kritieke toestand overgebracht naar AZ St.-Jan in Brugge. Volgens de parketwoordvoerder bleef de man tijdens de bluswerken ongeveer 15 minuten zonder zuurstof. Daardoor raakte 75 procent van zijn longen verbrand. Zijn toestand is momenteel stabiel, maar blijft kritisch.

De brand ontstond in de omgeving van de bakovens, die zijn vergelijkbaar met grote friteuses. Door een "fijn" en niet met het oog zichtbaar lek in een van de leidingen moet enorm hete olie zijn ontsnapt. Die is in vernevelde toestand op een warm oppervlak terecht gekomen en is daardoor ontbrand. Door de ventilatiebuizen en -systemen verspreidde de brand zich bijzonder snel naar het dak, waardoor de brand al snel uit het gebouw sloeg en zware schade aanrichtte. Dat is de conclusie van de branddeskundige van het parket.

AFP
BELGA
AFP
BELGA