Brand bij industriële bakkerij in Londerzeel onder controle

De brand bij Lantmännen Unibake in Londerzeel, het vroegere Pastridor, is onder controle en de brandweer is aan het nablussen. Dat werk zal wel nog de hele verdere dag en mogelijks ook een deel van morgen in beslag nemen.

Een groot deel van het bedrijf is in de vlammen opgegaan maar er zijn geen slachtoffers gevallen. De rook die door het vuur veroorzaakt werd, is ook niet giftig gebleken. Dat meldt gouverneur Lodewijk De Witte van Vlaams-Brabant. De provinciale fase van het rampenplan zal nog deze ochtend opgeheven worden.

De brand in het bedrijf in de Nijverheidsstraat brak tussen 21 en 22 uur uit toen eerst één en toen een tweede vrachtwagen om een nog onbekende reden in brand vloog. Het vuur sloeg al snel over naar het bedrijfsgebouw en kende ook daar een snelle uitbreiding. "In een eerste fase werd het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld, maar toen bleek dat een ammoniaktank dreigde te ontploffen en het vuur dreigde over te slaan naar een tweede, pas gebouwde afdeling van het bedrijf én naar de omliggende bedrijven, hebben we het het provinciaal rampenplan in werking gesteld", aldus De Witte.

Ammoniaktank
De brandweerkorpsen van Willebroek, Mechelen, Opwijk, Zaventem, Londerzeel, Vilvoorde, Boom, Antwerpen en Brussel kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden. "In totaal ging het om een 200-tal mensen die in de weer zijn geweest", gaat de gouverneur verder. "De bedreigde ammoniaktank is dan ook inderdaad ontploft, maar het product heeft zich snel verspreid in de lucht en verdund zodat er geen gevaar was voor de omgeving. De Civiele Bescherming heeft ook de hele tijd metingen uitgevoerd om na te gaan of de rook van de brand niet giftig was en dat bleek niet het geval. De omwonenden kregen wel de raad ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven." Pas rond 4 uur kregen de brandweerlui de brand onder controle. Een groot deel van het bedrijf was toen al in de vlammen opgegaan. Enkel een nieuwbouw met koelcellen kon gevrijwaard worden.

Rond 5 uur kon de brandweer beginnen nablussen. Dat werk zal wel nog ettelijke uren in beslag nemen. Omdat het getroffen bedrijf in het midden van de industriezone van Londerzeel ligt en de brandweer slangen heeft gelegd naar een vijver in een nabijgelegen kampeerverblijfkamp, aan de andere kant van de A12, is het hele industrieterrein minstens tot 10 uur onbereikbaar. De politie zal het verkeer in goede banen leiden.

Het is al de tweede zware industriebrand in de regio op korte tijd. Op 3 juni ging de Lotus-fabriek in het nabijgelegen Meise volledig in de vlammen op.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Nick Dierickx