Brakelse burgemeester stapt op nadat hij onder invloed zwaar ongeval veroorzaakte

Ronny De Coster
Burgemeester Stefaan Devleeschouwer van Brakel zet een stap opzij na het zwaar verkeersongeluk waarbij hij woensdagnacht betrokken was. Dat meldt Open Vld. "We willen in de eerste plaats onze steun uitspreken voor het slachtoffer en zijn familie. Dit zijn voor hen zeer moeilijke momenten", zegt de partij. "Onze gedachten zijn bij hem en zijn familie."

Devleeschouwer blies positief na een aanrijding woensdagavond op de N8 in Sint-Maria-Lierde. Een andere man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.De 53-jarige burgemeester werd meteen aan een ademtest onderworpen. Zijn rij­bewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

Het is niet duidelijk of het slachtoffer in zijn wagen zat of naast het voertuig stond. De dakwerker raakte hoe dan ook zwaargewond. In kritieke omstandigheden werd hij naar het Universitair Ziekenhuis in Gent overgebracht. Gisterenochtend was de man buiten levensgevaar, maar zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij voorlopig nog niet ondervraagd kon worden.

"Spijtige zaak"
Devleeschouwer is in Brakel plaatsvervangend burgemeester voor vicepremier Alexander De Croo. Zijn stap opzij "geeft hem de kans om in alle sereniteit zijn verdediging op te nemen", meldt Open Vld. 

Tot een opvolger als waarnemend burgemeester is aangeduid, neemt eerste schepen Hedwin De Clercq (sp.a) de bevoegdheden van de waarnemende burgemeester over. "Dit is een spijtige zaak", zegt De Clercq over het incident. "Het is niet aan ons om hierover te oordelen, dat zal de rechtbank wel doen." 

De Croo: "De juiste beslissing"
Devleeschouwer nam de juiste beslissing door een stap opzij te zetten, stelt minister Alexander De Croo op Facebook. "Drinken en rijden gaan nooit samen. Bovendien heb je als burgemeester een voorbeeldfunctie. De beslissing van Stefaan om een stap opzij te zetten is dan ook de juiste beslissing. Dat is in het belang van Brakel en van het bestuur van onze gemeente. De gemeenteraad zal zo snel mogelijk een opvolger aanduiden voor Stefaan."

"Nooit meer halfdronken"
Vorig jaar zei Devleeschouwer in onze krant nog niet meer te drinken op recepties en vieringen. Al was het ooit anders, verklaarde hij toen. "Ik dronk in een dag makkelijk acht blonde Enames. Ik ben ermee gestopt toen ik waarnemend burgemeester werd, en dat heeft in het begin wel wat wenkbrauwen doen fronsen: ‘Oei, de burgemeester drinkt niet, het zal zeker alcoholcontrole zijn'."

Devleeschouwer zei "op een receptie nooit meer halfdronken" te zijn. “Bovendien, als je één pintje hebt gedronken, ruikt je adem al naar alcohol. En wat zeggen de mensen dan? ‘Amai, de burgemeester, drinkt die niet wat veel?’ En nog een positief effect: mijn vrouw gaat nu gerust slapen. Ze weet: zelfs om 2 uur ’s nachts parkeer ik mijn auto zonder brokken op de oprit.”
79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  ondertussen is zijn later pensioen al veilig gesteld. Hij zal later niks te kort hebben.

 • Tom Faes

  Beste mijnheer Toeters? Wat is uw mening over Rob Envelop van Antwerpen , de Koen Kennis met zijn 38 mandaten, een De Wever die samen zit en onderhandeld met de Luikse P.S. ook een vrienden club ?weet jij ook wat die mannen toevallig uit steken Afbreken is makkelijk u wat beter informeren is blijkbaar al wat moeilijker ;

 • René Toeters

  In de politiek kan men zich véél veroorloven, kijk maar naar Tom Meeuws, wordt nog altijd op handen gedragen! Eén grote vriendenkliek!

 • Chris Hom

  En in één klap wordt al het goede dat deze burgemeester de voorbije jaren heeft gedaan weg geveegd. Fouten maken is menselijk. Spijtig voorval dat er een slachtoffer gevallen is. Spoedig herstel voor t slachtoffer en sterkte aan Stefaan.

 • Erik Desloover

  Ondertussen terug schepen , of wat had je gedacht graai graai verder hypocriet