Bracke: "VRT betaalt honderden mensen die niet meer functioneren"

Kamervoorzitter Siegfried Bracke in volle actie.
BELGA Kamervoorzitter Siegfried Bracke in volle actie.
Het wordt tijd dat er eens grondig bespaard wordt op personeel bij de VRT, zo stelt Kamervoorzitter en oud-journalist Siegfried Bracke in een groot interview in Knack. Hij spreekt er van honderden mensen "die eigenlijk niet meer functioneren, maar wel nog worden betaald". Zijn lof spaart hij voor de nieuwsdienst van VTM.

Bracke zegt nog altijd te geloven in het model van een openbare omroep. "Dankzij de VRT krijgt de Vlaming radio en televisie van een behoorlijk niveau, tegen een niet al te forse kostprijs." Maar diezelfde VRT moet wel besparen. Zelf ziet hij nog wel wat mogelijkheden. "De VRT hoeft de concurrentie niet van de markt te spelen als er wordt geboden op de uitzendrechten van sportwedstrijden, bijvoorbeeld."

En ook in het personeel moet er geknipt worden, vindt Bracke. "Ik las onlangs dat de vakbond zelf toegeeft dat er een zogenaamde mismatch-lijst bestaat: daarop staan mensen die creatief een beetje uitgeblust zijn, (...) die eigenlijk niet meer functioneren, maar wel nog worden betaald." Hij spreekt van "enkele honderden" mensen. "En de vakbond vindt dat blijkbaar oké. Dat is terug naar vroeger: de ziekte van voor 1996 is in alle frisheid terug. Er moet bespaard worden en het eerste wat de VRT doet, is beknibbelen op het aanbod. Net zoals vroeger, toen er ook niet aan het personeel geraakt mocht worden. Ik hoop niet dat men dat nog altijd vindt."

Bij de vakbond ontkent men alvast het bestaan van zo'n lijst. "Daar heb ik geen enkele weet van," zegt Brigitte Parisis van de liberale vakbond VSOA. "Zo'n lijst bestaat gewoon niet."

Ook ACV en ACOD ontkennen het bestaan van de lijst. "Een aantal personeelsleden zit wel in de 'mobiliteitsprocedure'", zegt Luk Vandenhoeck van ACOD. "Het gaat om medewerkers die er de kantjes af lopen of bijvoorbeeld niet kunnen volgen met de nieuwe technologie." Volgens de vakbond is het echter ondenkbaar dat Siegfried Bracke op die lijst doelt. "Het gaat slechts om een twaalftal medewerkers."

Ook volgens Carlos Van Hoeymissen van ACV is de lijst een fabeltje. "Niet iedereen is volledig mee met de digitale vooruitgang, maar er wordt hier ook nog gewoon lineaire radio en tv gemaakt", zegt hij. Van Hoeymissen weerlegt ook dat de VRT enkel knipt in het aanbod en het personeelsbestand intact zou laten. "In 2007 werkten hier 2.800 mensen, het hoogste aantal in de geschiedenis", zegt de ACV'er. "Na 2012 is dat snel beginnen dalen en dit jaar zullen we uitkomen op zo'n 2.200. Vorige week is er nog een akkoord gesloten om tachtig voltijdse equivalenten te laten afvloeien", besluit Van Hoeymissen.

'Er moet bespaard worden en het eerste wat de VRT doet, is beknibbelen op het aanbod'

BELGA

Te weinig nieuws

Inhoudelijk is Bracke het niet eens met de "constructieve journalistiek" die hoofdredacteur Björn Soenens predikt. "Het nieuws heeft de mensen altijd al bang gemaakt. Je kunt de wereld niet negeren. En je mag wishful thinking niet tot journalistiek verheffen." Hij vindt ook dat de VRT-nieuwsdienst zelf te weinig nieuws maakt. "Als ik naar 'De Ochtend' luister op Radio 1, hoor ik iemand de kranten voorlezen en daarop voortborduren. Dat bewijst voor mij alleen maar dat het zeer de moeite is om de kranten te kopen." Hij zegt het "gebrek aan innovatie en creativiteit" bij de VRT te betreuren. "Die zie ik vooral aan de kant van VTM."

Update 06/05: Artikel aangevuld met een reactie van de liberale vakbond VSOA, later ook met reacties ACV en ACOD.

''De Ochtend' bewijst voor mij alleen maar dat het zeer de moeite is om de kranten te kopen'
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels