Bracke vraagt premier Michel om wat meer discipline bij zijn ministers

Voorzitter Siegfried Bracke (rechts op de foto) vandaag in de Kamer. Minister Kris Peeters (midden) was wél present.
BELGA Voorzitter Siegfried Bracke (rechts op de foto) vandaag in de Kamer. Minister Kris Peeters (midden) was wél present.
Kamervoorzitter Siegfried Bracke gaat er in een brief aan premier Charles Michel op aandringen dat de federale ministers toch echt hun best zouden doen om op vandaag naar de plenaire Kamer te komen. Directe aanleiding was een nieuw incidentje tussen energieminister Marie-Christine Marghem en oppositiepartij Groen.

Meyrem Almaci wilde Marghem in de Kamer horen over de uitspraak in de Nederlandse klimaatzaak, waarbij een rechter in Den Haag de Nederlandse overheid de verplichting heeft opgelegd om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Bij de start van het wekelijkse vragenuurtje bleek echter dat Marghem de vraag zou laten beantwoorden door een collega-minister, wegens agendaproblemen. Nochtans had ze zich vooraf niet laten verontschuldigen. Bovendien zei Marghem plots langer verhinderd te zijn dan ze eerst had aangegeven, toen bleek dat de vraag sowieso pas na enkele uren aan bod zou komen.

À la tête du client

"Ongehoord", vond Almaci, wier partij de voorbije weken op ramkoers lag met de energieminister. "À la tête du client vragen doorschuiven, dat is geen manier van werken." Uiteindelijk daagde Marghem toch tijdig op om de vraag te beantwoorden.

Niettemin wil Bracke premier Michel op de zaak aanspreken. Niet zozeer over Marghem, maar over zijn ploeg in het algemeen. Zijn ministers en staatssecretarissen moeten "zorgzamer" omspringen met hun agenda en meer rekening houden met het wekelijkse vragenuurtje op donderdag in de Kamer, oordeelt de Kamervoorzitter. Al geldt dat natuurlijk niet voor bepaalde verplichtingen, zoals Europese toppen of buitenlandse bezoeken, zo merkte hij nog op.

'À la tête du client vragen doorschuiven, dat is geen manier van werken'

Meyrem Almaci