Bracke neemt ontslag uit adviesraad Telenet nu vergoeding is uitgelekt

Termont tegen Bracke: "Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee? Dan bent u geen mens."
belga Termont tegen Bracke: "Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee? Dan bent u geen mens."
Telenet betaalt aan leden van haar adviesraad, waaronder Siegfried Bracke, jaarlijks een vaste vergoeding van 12.000 euro bruto. Per vergadering komt daar nog eens 2000 euro bij. De cijfers werden bekendgemaakt door Peter Vanvelthoven (sp.a), die vroeger zelf in de adviesraad zetelde. Intussen deelde Bracke, sinds 2011 lid van de adviesraad, via Twitter mee dat hij zijn functie bij Telenet opzegt.

Siegfried Bracke (NV-A) weigerde de voorbije dagen bekend te maken hoeveel hij verdient met een postje als lid van de adviesraad van Telenet. Zowel in Terzake als op Radio 1 werd hij daarover ondervraagd, maar de kamervoorzitter ging niet op de vragen in.

Collega Peter Vanvelthoven (sp.a), die tot vorig jaar ook deel uitmaakte van de adviesraad, heeft daar anders geen moeite mee. Hij vertelde aan De Tijd dat bestuurders bij de adviesraad van Telenet 12.000 euro bruto vast krijgen per jaar en 2.000 euro per adviesraad. Vanvelthoven maakte tot anderhalf jaar geleden ook deel uit van de adviesraad.

In 2016 doekte Telenet de adviesraad op. "Sinds vorig jaar worden consultants als Bracke enkel geraadpleegd wanneer men dat nodig acht", liet een woordvoerder van het bedrijf weten aan Knack. Welke vergoeding daarmee gepaard gaat, wilde Telenet niet kwijt.

Om 23 uur maakt Bracke bekend dat hij ontslag neemt bij Telenet. "Poenschepper? Ik niet. Maar hoeft niet meer voor mij. Geen punt. Punt," schreef hij op Twitter.

Veeg uit de pan van Termont

In de Gentse gemeenteraad kreeg Bracke de wind van voren van burgemeester Daniël Termont: "Bent u echt niet beschaamd? U voert uit wat u ons verwijt", zei hij. Termont vertelde erbij dat hij ook door Telenet werd gevraagd om in de adviesraad te zetelen, maar dat hij weigerde. "Dat is als politicus niet deontologisch verantwoord. U bent de eerste burger van het land. Transparantie voor iedereen maar niet voor mij, dat is wat u wil."

Bracke stelde dat hij niet alleen in de adviesraad zit. "Ik moet onafhankelijk zijn als ik de Kamer voorzit en als ik de Kamer vertegenwoordig. Voor de rest ben ik een verkozen vertegenwoordiger. (...) De adviesraad van Telenet is zoals een bakker die brood verkoopt. Dat heeft een prijs en dat is marktconform. Toont u mij eens aan waar ik niet het algemeen belang gediend heb. De rest is insinuatie. (...)"

"Wie in de adviesraad zit, tekent trouwens een vertrouwelijkheidsconclusie. Voor socialisten gelden die blijkbaar niet. Ik blijf erbij dat dat privé is." Bracke verwees daarmee naar Vanvelthoven (sp.a), die dus had bekendgemaakt dat hij in de adviesraad een vaste vergoeding kreeg van 12.000 euro per jaar en 2.000 euro per vergadering.

BELGA

"Telenet is een privaat bedrijf dat 100 procent in concurrentie gaat met het overheidsbedrijf Proximus. U moet daar wetten over gaan stemmen," repliceerde Termont. "De Tijd meldt dat u daar 12.000 euro forfait en 2.000 per zitting krijgt. Als u niet gaat, krijgt u ze dus ook. U voert uit wat u ons verwijt. (...) Als u schrijft op uw website over het systeem-Termont als een gigantische graaimachine, bent u echt niet beschaamd?"

Bracke stelde dat er "1 of 2 vergaderingen per jaar" zijn. "Het forfait heeft daar niets mee te maken. Er bestaan ook vergaderingen waar je niet fysiek aanwezig moet zijn. Er bestaat zoiets als mails of een conference call."

Photo News

"U bent geen mens"

"Mag ik u in alle ernst iets vragen?", vroeg de Gentse burgemeester Termont tot slot aan Bracke. "U die graag mensen pijn doet op uw sociale media en in uw stukken, en die er alles aan doet om te proberen het kartel uit elkaar te doen vallen. Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee. Dan bent u geen mens", stelde hij.

"U stapte op (bij Telenet, nvdr.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad", zei Termont.

"Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee? Dan bent u geen mens."

De Gentse burgemeester Daniël Termont tegen Siegfried Bracke

Perceptie

Achteraf ontkende Bracke dat zijn beslissing om ontslag te nemen een gevolg was van de tussenkomsten van Temmerman en Termont. "Ik zag de perceptie ontstaan", motiveerde hij zijn keuze, wijzend naar zijn smartphone. Bracke ontkent wel druk vanuit N-VA te ervaren. "Ik heb mijn voorzitter van mijn beslissing ingelicht", was het enige wat hij daarover kwijt wilde.

BELGA109 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • José Gonzales

  Ah zo nu pas da zal zijn omdat hij meer moet betalen voor zijne WiFi zeker.

 • Anonymous

  Dienstmededeling, en de boer,hij ploegde voort... Punt uit! Punt............sbth

 • Dirk Vertommen

  En dan er staan er al andere te wachten hoor verbiet zr bij te verdienen opgelost

 • stef co

  Waarom wil Telenet Bracke betalen? Omdat hij een politiek mandaat heeft en het oor van grote manitou BDW Daarmee is alles gezegd Illegaal is het niet maar het zegt veel over Bracke en betekent dat zijn geloofwaardigheid0,0 is

 • Anonymous

  Ik hoop volgend jaar op pensioen te gaan. Heb laten uit tellen ongeveer wat ik zou krijgen. Jullie mogen het weten. Plus minus 1.465 €. En ik heb dan 47 jaar gewerkt. Bedankt politiekers. Ik klaag niet, maar er mensen met veel tegenslag verdomme die harder en vuiler werk als ik gedaan heb die hebben een pak minder. Je hebt wereldvreemde rechters en wereldvreemde politiekers. Om van re walgen..