Bracke nadat Termont verantwoordelijkheid doorschuift: "WoninGent? Dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. Hij kent daar jan en alleman"

Siegfried Bracke (N-VA) en Daniël Termont (sp.a).
belga Siegfried Bracke (N-VA) en Daniël Termont (sp.a).
"WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman." Dat zei N-VA-gemeenteraadslid in Gent Siegfried Bracke (N-VA) vanavond in het verkiezingsprogramma Iedereen kiest op Eén. Burgemeester Daniël Termont had eerder de verantwoordelijkheid voor het debacle met de sociale woningen in erbarmelijke staat bij de sociale huisvestingsmaatschappij gelegd, maar die uitleg pikt Bracke dus niet, aangezien sp.a er zelf in het bestuur zit.

Het kartel sp.a-Groen ligt onder vuur nadat is gebleken dat er in de Gentse Bernadettewijk gezinnen in sociale woningen wonen die in erg slechte staat zijn en zelfs ongeschikt zijn verklaard. Burgemeester Termont verdedigde zich vandaag door te zeggen dat hij zijn verantwoordelijkheid had genomen en dat het WoninGent is die de nodige maatregelen had moeten nemen. De sociale huisvestingsmaatschappij beloofde vandaag een spoedige aanpak van de wijk.

Maar Termont steekt op die manier zijn kop in het zand, vindt Bracke. "WoninGent, dat zijn drie liberalen, drie groenen en negen socialisten. De burgemeester kent daar jan en alleman", klonk het bij de N-VA'er. Voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Guy Reynebeau is sp.a-gemeenteraadslid en ex-schepen voor de partij. Bracke hekelde dan ook het "socialistisch model" vol "apparatsjiks" dat nu "op een muur botst". 

Burgemeester Daniël Termont erkende dat de situatie "onaanvaardbaar" is en dat de betrokkenen van huisvestingsmaatschappij WoninGent een nieuwe woning moeten krijgen. Volgens hem had WoninGent moeten ingrijpen. Verder vindt Termont dat Vlaanderen "te weinig" doet op het vlak van sociale woningbouw. Die uitleg schoot bij Bracke in het verkeerde keelgat. Zo wees hij erop dat Vlaanderen "recordinvesteringen" doet op het vlak van sociale woningbouw.

Bracke suggereerde ook dat een sp.a-gemeenteraadslid in Gent zelf onterecht in een sociale woning verblijft, maar gaf daar geen bewijzen voor. "Ik hoor bijvoorbeeld zeggen dat iemand van de gemeenteraad, een partijgenote van u, werkzaam bij WoninGent, ook een sociale woning bewoont. Ik hoop dat het niet waar is, maar ik vind dat heel typerend." Termont ging niet in op die opmerking. 
126 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maurice simoens

  Bracke wordt overal uitgespuwd,zijn woede verliest nva,dan mag hij zijn enige postje als voorzitter kamer vergeten,speel op de bal lulpl

 • Louis Verdonck

  Bracke heeft destijds zijn verantwoordelijkheid genomen, Termont nog nooit.

 • Louis Verdonck

  Heb het debat gezien. Een superzwakke Termont en een sterke Bracke. Op het einde is Termont zelfs zwaar uit de bocht gegaan om de pint die Phara aanbood af te slaan door te zeggen 'die pint gaat mij met Bracke niet smaken'. Zo klein, zeer typerend voor de arrogantie van de sossen.

 • jos duriau

  Kan meer en meer zien , sinds nva in de politiek is ontstaan gaat het er steeds smeriger en smeriger aan toe.

 • Lois Verdonk

  Volgens Bracke zijn er daar zelfs huizen zonder Telenet aansluiting. Wraakroepend !