Bracke (N-VA) streng voor eigen partij: “Oorlogstaal moet stoppen”

Siegfried Bracke (N-VA).
BELGA Siegfried Bracke (N-VA).
“Er is veel werk aan de winkel”, concludeerde Siegfried Bracke (N-VA) vandaag in ‘De zevende dag’ op Eén. Zo zou Bracke zich al langer gestoord hebben aan de “oorlogstaal” van sommige collega’s. Dat zijn partij fors verlies leed, zou “reden te meer” zijn om uit de politiek te stappen, klinkt het ook. 

Na negen jaar politiek breit Bracke een einde aan zijn politieke loopbaan. “Omdat de tijd gekomen is voor iets anders,” verklaart hij. Maar ook de verkiezingsuitslag speelt een rol. Zo werd Bracke zelf niet meer herverkozen voor de Kamer, en kreeg N-VA over de hele lijn rake klappen.

“Er is veel werk aan de winkel”, geeft hij toe. “Er moet een goede analyse gemaakt worden, en dat laat je als voormalig kopman beter aan anderen over.”

Oorlogstaal

Zelf ziet Bracke verschillende redenen voor het succes van Vlaams Belang, dat deels ten koste ging van N-VA. Zo verwees hij naar het migratiethema en ziet hij ook een socio-economische factor. Maar daarnaast moet er volgens hem ook eens gekeken worden naar “de manier waarop in dit land aan politiek gedaan wordt”. 

“Ik had zelf ook al meer last met de manier waarop politici met elkaar omgaan”, geeft Bracke toe. “Ik vind bijvoorbeeld dat je op je woorden moet letten. Binnen de N-VA moet de oorlogstaal stoppen.” 

Vermoedelijk verwijst Bracke daarmee ook naar de uithaal van Bart De Wever, die Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een dag voor de verkiezingen nog “paljas” noemde.

Daarnaast had de omstreden Marrakesh-campagne bijvoorbeeld “nooit mogen gebeuren”. Dat er in de schoot van de regering-Michel vaak werd gekibbeld, gaf volgens Bracke de indruk dat de ministers niets anders deden dan ruzie maken.

“Dan krijg je natuurlijk mensen die, zoals Jean-Marie Dedecker toonde, een foert-teken maken en op Vlaams Belang stemmen”. 

Cordon sanitaire

Dat zijn partij nu ook overlegt met het Vlaams Belang is volgens Bracke niet meer dan normaal. “Ik begrijp het cordon, maar we moeten het laten schieten. Het is een concept uit een vorige tijd. Je moet (met het Vlaams Belang) praten. Je moet.”

Of de N-VA ook in een regering zou kunnen stappen met het Vlaams Belang is een andere zaak. “Er zijn te veel verschillen, net zoals er te veel verschillen zijn met de PS", aldus Bracke. “Ik denk dat als je gaat praten met het Vlaams Belang, dat je (dat) snel kunt constateren.”

Uittredingsvergoeding

Tot slot laat Bracke niet veel los over zijn plannen na zijn vertrek uit de politiek. Wel laat hij duidelijk merken dat hij geen afstand doet van zijn uittredingsvergoeding, die 175.356 euro bedraagt. “Je moet mij eens uitleggen waarom je zou afstaan waar je recht op hebt”, luidt het. 

Het argument dat Bracke een goed pensioen zal krijgen, terwijl het systeem van de uittredingsvergoedingen bestaat voor politici die hun inkomen verliezen als ze niet herverkozen geraken, vindt hij niet voldoende. 
127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Van beginselvastheid kan je Bracke in elk geval niet verdenken. Dat opportunistisch secreet heeft zowat iedereen zijn aars aangeboden, van de socialisten tot en met het VB. Nu maar snel die naam vergeten, we hebben zo al genoeg om beschaamd over te zijn.

 • Eric De Meijer

  Het is nu wachten op een politicus (van welke partij dan ook...) die met een verklaring komt dat 'we de kloof tussen de politici en de bevolking moeten dichten, dat we dichter bij de mensen moeten staan, en onze verantwoordelijkheid nemen'. Maar de burger in dit land wordt ondertussen elke dag belogen, bedrogen en bestolen door de (r)overheid.

 • Jacques Van de Velde

  Bracke vraagt zich af waarom hij zijn uittredevergoeding niet zou opnemen. Wel Mr. Bracke er zijn diverse redenen, maar vooral omdat deze vergoedingen door de politiekers als eigen geschenk in het leven is geroepen en natuurlijk in stand wordt gehouden en dit in tijden van besparingen van belastinggeld dat toch van de burger komt heel immoreel is !!!! Dat zou je vroeger als journalist ook zo wel geformuleerd hebben, maar nu als begunstigde lijkt u precies op andere ideeën te zijn gekomen....

 • Ronny Ooijen

  Met een voorzitter die al vele jaren gratis loon (en straks ook nog pensioen) ontvangt als zijnde spookparlementariër, verschiet ik hier niet van. Zowel Bracke als De Wever zijn tevens grote voorstanders van cumuleren (lees graaien). De kampioen van bezoldigde mandaten zit met 18 stuks! bij dezelfde partij. Maar daar koos de Vlaming toch weer voor? Nou dan. U koos, u betaald......en bijlange niet genoeg!

 • Gino Denil

  Waarom zou je afstaan waar je recht op hebt volgens Bracke. Maar ze willen wel de indexering van de lonen afschaffen. De werkloosheidsvergoeding in de tijd beperken - je eigen sociale bijdrage blijft wel gelijk - en de pensioenleeftijd nog verder opschuiven. Dus waarom zou je stemmen op een partij die wil afnemen waar je recht op hebt.