Bracke: "Ik moet me excuseren, heb voor mijn beurt gepraat"

Siegfried Bracke moest terugkomen op de eigen uitspraken in 'De Zevende Dag'.
BELGA Siegfried Bracke moest terugkomen op de eigen uitspraken in 'De Zevende Dag'.
N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke zal zich naar eigen zeggen morgen binnen de partij verontschuldigen omdat hij "voor zijn beurt gesproken heeft" over de nieuwe N-VA-strategie. Dat zei hij vandaag in 'De Zevende Dag'. Bracke bevestigde net als voorzitter Bart De Wever gisteren dat de partij na de verkiezingen snel in een federale "herstelregering" wil stappen, ook indien België nog niet is omgevormd tot een confederatie.

Volgens Bracke heeft N-VA het confederalisme allerminst afgezworen. Het is voor de partij ook niet ondergeschikt aan sociaal-economische hervormingen, verzekerde hij na een veelbesproken kranteninterview zaterdag. "In dat interview staat daar een absoluut gelijkheidsteken tussen", klonk het. "De sociaaleconomische problemen kan je gewoonweg niet oplossen zonder ook aan de structuur te raken."

Niettemin is er wel degelijk sprake van een nieuwe strategie. Die was echter nog niet doorgesproken binnen het partijbestuur. "Ik heb voor mijn beurt gepraat", aldus Bracke, die het had over "beschouwingen die we in een comiteetje hadden gemaakt".

Strategische optie
Gisteren noemde ook voorzitter De Wever de bocht van N-VA al een "strategische optie". Concreet wil de partij na de verkiezingen snel een sociaaleconomische "herstelregering" op de been brengen, liefst met gelijkgezinden en dus zonder de PS. "Als de PS dan merkt dat het federale beleid haar belangen niet meer dient, als het huidige België dus niet meer in hun voordeel is, zullen ze wel willen praten" over confederalisme, verduidelijkte De Wever aan Belga.

Volgens de N-VA-voorzitter is de confederale eis dus allerminst weg. De sociaaleconomische hervormingen van de tijdelijke regering moeten echter helpen de vereiste tweederdemeerderheid te forceren. Van eventuele coalitiepartners wil De Wever wel van bij de start garanties dat echt werk gemaakt zal worden van confederalisme.

CD&V-voorzitter Wouter Beke en diens sp.a-collega Bruno Tobback reageren vandaag met schouderophalen op de "nieuwe strategie" van N-VA. CD&V-voorzitter Wouter Beke haalt alvast de schouders op. "Ik ga geen tekstexegese beginnen over de tegenstrijdige verklaringen van N-VA", reageert hij. "Maar het is duidelijk dat wie andere dingen afhankelijk wil maken van een sociaaleconomische regering, de zaken alleen maar bemoeilijkt."

Voor sp.a-voorzitter Bruno Tobback moeten de Vlaams-nationalisten "eerst intern maar eens uitmaken wat ze nu eigenlijk bedoelen met dat confederalisme".

Wouter Beke (voorzitter CD&V).
BELGA Wouter Beke (voorzitter CD&V).