Exclusief voor abonnees

Brachten militairen de Afrikaanse varkenspest ons land binnen? Defensie in vizier na vondst besmette karkassen op militair domein

Na de vondst van besmette karkassen op militair domein komt ook defensie in het vizier

Om de verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan werd in een zone van 63.000 hectare een circulatieverbod afgekondigd.
BELGA Om de verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan werd in een zone van 63.000 hectare een circulatieverbod afgekondigd.
Brachten onze jongens de Afrikaanse varkenspest het land binnen? De vondst van twee besmette everzwijnkarkassen op het militair domein van Lagland voegt de Belgische militairen aan het verdachtenlijstje toe. 

De zoektocht naar de schuldigen voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in ons land ontpopt zich tot een whodunit van het zuiverste soort. Nadat eerder jagers en truckchauffeurs met de vinger gewezen werden, zijn nu de Belgische militairen aan de beurt. De reden daarvoor? Twee besmette everzwijnkarkassen op het militair domein van Lagland. Een van die karkassen werd op 21 september ontdekt. Het stoffelijk overschot was toen al in verregaande staat van ontbinding, wat doet vermoeden dat het dier twee tot vier weken eerder stierf. Zo kom je uit in de buurt van de datum waarop de Afrikaanse varkenspest in ons land uitbrak. 

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Vervaeck

  Ik begin toch als landbouwer en varkenskweker heel slechte gedachten te krijgen over het FAVV.

 • Tessa Vandermout

  Allez ze vinden ni vanwaar het komt. 2 van die beesten sterven op een militair en ineens is het weer de schuld van Defensie. Ah ja dat klinkt spectaculairder in de krantenkoppen !

 • joris de witte

  Ha simpel op te lossen dus... alle militairen opsluiten in hun kazerne, alle oostblok vrachtwagens eerst 4 weken in quarantaine houden, en voor alle zekerheid alle evers afmaken!

 • lieve vanderstraeten

  ah ja nu zijn het de militairen, en de jagers zijn buiten het vizier. De elite onder ons,

 • raf stevens

  Als het inderdaad de militairen waren, is minister Vandeput schuldig en aangezien hij van de nva is, is BDW de hoofdschuldige, dat is al bijna vier jaar zo.