Brabançonne op het WK voetbal? Twee op de drie Vlamingen is pro

Hand op het hart voor het Belgische volkslied.
Wannes Nimmegeers Hand op het hart voor het Belgische volkslied.
Twee derde van de Vlamingen vinden dat het afspelen van het Belgisch volkslied voor of na een sportwedstrijd voor een moment van verbondenheid met ons land zorgt. Dat blijkt uit een peiling van de Vrije Universiteit Brussel bij 1.600 Belgen. 

De onderzoeksgroep Sport & Society van de VUB peilde voor hun studie naar de opvattingen van de Belgen over de maatschappelijke impact van topsport.
De 'Brabançonne' brengt een moment van verbondenheid met ons land teweeg bij 64 procent van de Vlamingen en 70 procent van de Walen. Als België een Olympische medaille of een wereldkampioenschap wint, bezorgt dat 80 procent van de Vlamingen en 73 procent van de Walen een goed gevoel.

Bijna twee derde (62 procent) van de Belgen gaf aan (zeer) trots te zijn op de Belgische topsportprestaties. Twee op drie (65 procent) Belgen vindt topsportsucces dan ook (zeer) belangrijk. "De voor België uiterst succesvolle voorbije Olympisch zomerspelen en de prestaties van de Rode Duivels hebben dus effect", zeggen de onderzoekers in een mededeling. 

Topsportsucces wordt belangrijker aanzien dan bijvoorbeeld Belgische verwezenlijkingen in kunst en literatuur, maar minder belangrijk dan sterk zijn in wetenschap, technologie en economie.

Belgen zien het liefst Belgisch topsportsucces in het voetbal (22 procent van de bevraagden), gevolgd door atletiek (11 procent), tennis (8 procent) en wegwielrennen (8 procent).

Helft blijer voor atleet uit eigen gemeenschap

Opvallend is dat voor exact de helft van de bevolking atleten van de eigen gemeenschap (Vlaamse of Waalse) een groter gevoel van trots opwekken dan een Belgische atleet van een andere gemeenschap. "Dat fenomeen kunnen we voornamelijk verklaren doordat mensen supporteren voor sporters of ploegen waarmee ze een connectie voelen, iets gemeen hebben of delen, bijvoorbeeld een woonplaats, geslacht, leeftijd, of sport die ze beoefenen", aldus de onderzoekers.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter De Vuyst

  Wij , Vlamingen , moeten niet te hoog van de toren blazen . Volgens een recente opiniepeiling beheerst amper zeven procent de praktische kennis van de Franse taal . Met het vingertje naar anderen wijzen is één van onze geliefkoosde hobby's , maar voor onze eigen deur vagen , dat is andere koek . Ten andere topsporters maken zich niet druk om taal , origine of huidskleur .

 • Jos Temmerman

  En de helft weet niet eens dat een bal rond is, laat staan ooit voetbal kijken,en staan daar nu als idioten te springen hahaha

 • Sofie Scheldevaert

  Dan mogen ze wel eerst zorgen voor een officiële vertaling want die bestaat nog steeds niet. Er bestaan wel een aantal officieuze vertalingen maar geen officiële. In de jaren 50 was er een commissie die voor een vertaling zou zorgen. Maar tot op heden is er nog steeds geen resultaat.

 • Benny Deridder

  Als voetbal de laatste strohalm moet wezen waar de unitaire staat zich aan kan vastklampen, mag men zich toch wel vragen beginnen stellen.

 • Luc Deville

  Hoeveel overheidsgeld is er naar deze nutteloze studie gegaan?