Bpost zwaar onder vuur na aankondiging drastische hervormingen

bpost
Bpost ligt zwaar onder vuur na het interview met CEO Koen Van Gerven dat dit weekend in de media verscheen. Om het bedrijf te redden dat haar aandeel op vier maanden 40 procent zag kelderen, stelt Van Gerven onder andere voor om de postbode slechts om de dag te laten komen en duurdere postzegels in te voeren voor wie wil dat zijn brief snel wordt geleverd. De hervormingen zowel als de manier van communiceren zetten kwaad bloed. 

De vakbonden hadden eerder deze week de onderhandelingstafel al boos verlaten waar gesproken werd over de herstructureringen, waardoor honderden banen dreigen te verdwijnen. Op de koop toe krijgen ze nu het nieuws van de mogelijke toekomstige hervormingen te horen via de media. De socialistische en christelijke vakbond vinden dat "respectloos en ongehoord".

"Dat wij dit via de pers moeten vernemen is ongelooflijk", zegt Annick Boon van ACV-Transcom. "Dit toont aan dat hij absoluut geen respect heeft voor het personeel. Onze mensen gaan nog schrik krijgen om artikels over bpost te lezen, want met elke nieuw bericht worden ze ongeruster." Over de inhoud van de maatregelen zijn ze ook niet te spreken. Volgens Jean-Pierre Nyns van het socialistische ACOD betekenen ze dat kapitaalkrachtige burgers een voorkeursbehandeling zullen krijgen. En dat is in strijd met de universele dienstverlening. 

Dialoog

Ook vanuit politieke hoek wordt negatief gereageerd. CD&V-Kamerlid Veli Yüksel wijst op de postwet die voorschrijft dat de post minimaal vijf keer opgehaald en bezorgd moet worden. "Als we daarvan afstappen, zullen de burgers en de kmo’s er de dupe van zijn", aldus Yüksel. 

Minister Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte bij VTM Nieuws het belang van sociaal overleg en de noodzaak van de CEO om in overleg te gaan met het personeel. "Want het zijn zij die het bedrijf doen draaien", dixit De Croo. "Een goede dialoog is essentieel. Een goed sociaal klimaat is essentieel". De Croo zal over de "zorg voor de werknemers" in gesprek gaan met Van Gerven, idem over hoe de werkdruk bij het bedrijf redelijk kan blijven.

Koen Van Gerven, CEO van bpost
REUTERS Koen Van Gerven, CEO van bpost207 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  De voetbal bewaking en velokoersen kost meer dan de post elke dag normaal ronddragen . De post en dagblad verwacht ik elke dag , voetbal kommentaar kan ik missen want ik ben geen fan van overbetaalden .

 • Jos Temmerman

  Dat ze eens een voorbeeld nemen aan post.nl.

 • Lucien Mertens

  Als Bpost nog veel verder afbouwt lost hij zichzelf op.

 • Yvan Beelaert

  Wat is het verslechtert sedert de Post geprivatiseerd is,vroeger kende je de postman/vrouw en die kende bijna iedereen .Nooit zat er post verkeerd.Moet je nu eens komen kijken.Bijna iedere week iemand anders en ze moeten enkel de nummers kennen ,want de naam hoeven ze niet meer te lezen.Ik en mijn overige appartement bewoners spelen soms meer voor postman/vrouw daar er regelmatig post verkeerd zit.

 • Gino Denil

  Veel moet je niet meer kunnen als CEO tegenwoordig. De dienstverlening slechter en duurder maken is voldoende.