Bpost zoekt nieuwe topman

Koen Van Gerven stopt als CEO van Bpost.
Reuters Koen Van Gerven stopt als CEO van Bpost.
Bpost-CEO Koen Van Gerven is geen kandidaat voor een nieuw mandaat aan het hoofd van het postbedrijf. Dat bevestigt bpost in een mededeling. Bpost gaat op zoek naar een opvolger voor Van Gerven, wiens mandaat afloopt op 26 februari 2020.

Van Gerven (60) zal zes jaar CEO zijn geweest van bpost, in opvolging van Johnny Thijs. Hij liet de raad van bestuur van bpost weten geen kandidaat te zijn voor een nieuw mandaat. “De recente resultaten tonen aan dat het bedrijf de sterke ambitie en de juiste mensen heeft om een duurzaam antwoord te bieden op de uitdagingen die de digitale wereld ons brengt. We zien de eerste resultaten, maar de weg is nog lang en het is nodig dat er een CEO komt die een mandaat voor 6 jaar opneemt. Zo is de continuïteit tijdens het vervolg van de reis verzekerd”, zo zegt hij in de mededeling.

De raad van bestuur van bpost heeft voorzitter François Cornelis gevraagd de zoektocht naar een nieuwe CEO te starten.

Onder vuur

De jongste twee jaar kwam Van Gerven onder vuur te liggen door de overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial. Niet alleen ging het om een dure overname, het bedrijf bleek ook verlieslatend en kampte met hogere kosten dan gedacht. Daarvoor was al de overname van het Nederlandse PostNL mislukt. Ook zijn relatie met de vakbonden en het personeel zat niet goed. Het leidde in november tot een brutale staking die afgekocht werd met een vrij duur ­sociaal akkoord.

Van Gerven volgde in ­februari 2014 Johnny Thijs op. Die stapte misnoegd op omdat hij het niet eens was met de looninlevering. Om diezelfde reden wordt het niet evident een goede opvolger voor Van Gerven te vinden. CEO’s van vergelijkbare bedrijven verdienen vrijwel het dubbele én werken ook nog eens met een fiscaal gunstige managementvennootschap. Een opvolger moet Nederlandstalig zijn, aangezien de voorzitter van de raad van bestuur Franstalig is.

Van Gerven zal het bedrijf blijven leiden tot aan het einde van zijn mandaat.

“Dank voor de inzet”

In een reactie dankt minister van Post Philippe De Backer de CEO voor zijn inzet de voorbije jaren. “Ik wil Koen Van Gerven bedanken voor zijn harde werk de voorbije jaren. Hij heeft het bedrijf door een moeilijke en turbulente markt geleid en de transformatie naar een pakjesbedrijf gestalte gegeven. Belangrijk is dat de continuïteit wordt gegarandeerd. Het is nu aan de raad van bestuur om in alle onafhankelijkheid de juiste persoon te zoeken om bpost verder voor te bereiden op de toekomst.”

“Geen verrassing”

Dat CEO Van Gerven geen kandidaat is voor een nieuw mandaat komt voor de vakbonden bij het postbedrijf niet als een verrassing, zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij de socialistische postvakbond ACOD Post. “Hij is er niet in geslaagd het vertrouwen op de beurzen te herstellen, en dat was toch nodig”, aldus Nyns. De nieuwe CEO zal iemand moeten zijn die de “complexe postwereld” en in het bijzonder de pakjesmarkt goed kent, en die een visie op lange termijn heeft, aldus nog de vakbondsman.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franky Puystjens

  No Problemo...! Genoeg kandidaten die van "opzettelijk-de-boel-versjteren" hun professie hebben gemaakt, om de taak van de huidige Knoeier-in-Chief over te nemen. Aan Descheemaeckers, Cornus, Dutordoirs, etc... zal er wel nooit een tekort komen, voorzeker...!

 • Lisette Theunis

  De vorige CEO moest weg onder enorme politieke druk. Politieke bemoeienissen en inmenging mogen blijkbaar wat miljarden kosten aan de onze maatschappij..

 • Jef Van De Plas

  Je zal maar erven van Koen van Gerven Dat noemt zich bestuurder van de Post maar uiteidelijk heeft hij mensen en middelen opgesmost. Hij heeft dus een involdoende rapport En dus wordt zijn jobke opgeschort.

 • Danny Geelen

  Het loon aanpassen er zal wel terug volk komen . Geen nieuwe CEO hi den omdat ze in de privé meer verdienen , awel dat is met het werk volk net hetzelfde maar daar wordt niks over gezegd.

 • DONALD BORREMANS

  Heeft waarschijnijk al een ander goedbetaald jobke in zicht !