Bpost krijgt uitbrander omdat het te weinig brieven op tijd aflevert

BELGAIMAGE
Postregulator BIPT verplicht bpost om 1,2 miljoen euro te investeren in een kwaliteitsverhoging voor de traditionele brievenpost. In 2016 leverde bpost 90,9 procent van de verzonden brieven een dag na verzending bij de bestemmeling. Dat is het slechtste resultaat in minstens tien jaar, zo meldt het BIPT.

De postwetgeving stelt dat 93 procent van de binnenlandse brievenpost besteld moet worden binnen een dag. In 2016 haalde bpost die grens voor het tweede jaar op rij niet. Bovendien maakte ook de Ombudsdienst melding van een opmerkelijke stijging van het aantal klachten over de verwerking van zendingen en de universele dienstverlening.

Het BIPT verwacht dat bpost de verzendingstermijnen weer beter naleeft en legt daarom een correctiemaatregel op in de vorm van een verplichte investering van 1,2 miljoen euro. In april moet bpost een gedetailleerd investeringsproject voorleggen aan de regulator.

In een reactie zegt bpost die correctiemaatregel te zullen respecteren. Maar volgens het bedrijf is er sprake van beterschap. "In februari haalden we bijna 96 procent", zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Met dank aan het nieuwe sorteercentrum Brussel X dat in oktober open ging. "Dankzij het nieuwe centrum kunnen brieven en pakjes een volledig gescheiden proces volgen. Vroeger was daar niet genoeg plaats voor."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Peeters

  Werkdruk bij Bpost is ongelooflijk hoog. De postbodes hebben zelfs geen tijd meer om na te gaan of het huisnummer overeenkomt met de naam op de brief/pakket. Vroeger was de facteur ook iemand met een sociale functie zoals bij de bejaarden, de toenemende liberalisering en privatisering is evenwel rampzalig.

 • Rik Bogaert

  Van mij mogen ze hun brieven houden! Nu komt de facteur al om 16 u in de namiddag ipv 's morgens om 7 u! Waar is de tijd dat ie om 7u in de morgen al een jenever kwan drinken en hij al half dronken was? Waar is de tijd dat hij de pensioenen binnenbracht en een fooi kreeg? Toen was IEDEREEN tevreden! Nu is NIEMAND nog tevreden. Politiek zeker?

 • Peter Van de Velde

  Het gaat over brievenpost. En het zal mij een worst wezen dat ik mijn rekeningen een dag later aankrijg.

 • pietertje Kamp

  Dat percentage ligt veel lager.

 • Eddy van Dorst

  Ik heb respect voor de postbodes maar walg van de graaiende top.Bpost is gewoon een lachertje kan zijn dat er nog brieven onderweg zijn van WII.Postnl is HONDERDEN keren beter georganiseerd en zelf als je s'avond laat iets besteld is het in 95 % de dag erna geleverd daar bpost er soms tot 3 a 4 dagen over doet.Blij dat hun plannen om postnl over te nemen op een sisser is uitgelopen.