Bpost bedekt sorteercentrum in Antwerpen met 3.700 zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak van het sorteercentrum in Antwerpen.
Photo News Zonnepanelen op het dak van het sorteercentrum in Antwerpen.
De daken van het sorteercentrum van bpost in Antwerpen zijn voortaan bedekt met 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Het is het vierde sorteercentrum van bpost dat werkt met zonne-energie. In 2020 zal er ook nog een windmolen op het terrein komen, kondigde bpost-CEO Koen Van Gerven aan bij inhuldiging. Het postbedrijf wil bovendien tegen 2030 de helft van zijn dieselvoertuigen omruilen voor een elektrisch alternatief.

Federaal minister van Post Philippe De Backer (Open Vld) en Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters (Open Vld) mochten het lint mee doorknippen voor de zonnepaneleninstallatie op het dak van het sorteercentrum in Antwerpen. Na de sorteercentra in Gent, Luik en Charleroi is dit het vierde bpost-centrum met zonnepanelen.

De vier installaties van bpost samen hebben een totaalcapaciteit van 3,2 megawatt (MW), wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van ongeveer 900 gezinnen. Er zou ook jaarlijks 1.200 ton aan CO2-uitstoot mee worden vermeden.
 

Elektrische wagens

"Sinds 2007 hebben we onze CO2-uitstoot met bijna 40 procent verminderd. We hebben de doelstelling om tegen 2030 opnieuw minstens 20 procent minder CO2 uit te stoten”, aldus CEO Koen Van Gerven. 

Om dat doel te halen zal het postbedrijf tegen 2030 de helft van de dieselvoertuigen omruilen voor een elektrische alternatief. Tegen 2022 zullen er in België zowat 600 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet worden, in 2030 moeten dat er meer dan 3.400 zijn. Op het terrein van het sorteercentrum in Antwerpen komt in 2020 ook een windmolen, kondigde Van Gerven vandaag aan. 

Voorbeeld

Minister De Backer noemt de investeringen van bpost in elektrische alternatieven cruciaal. "Niet alleen om de CO2-uitstoot terug te dringen, maar ook om elektrische wagens van bpost in het straatbeeld te krijgen", zegt hij. "Bpost is een van de beste leerlingen van de klas op Europees niveau wanneer het gaat om duurzaamheid en aandacht voor het klimaat. Dat moet zo blijven." 

"Zulke voorbeelden hebben we nodig in Vlaanderen om bedrijven die nog aarzelen over de streep te trekken", beaamt minister Peeters. 

Philippe De Backer, Minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, op één van de elektrische scooters van bpost.
Klaas De Scheirder Philippe De Backer, Minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, op één van de elektrische scooters van bpost.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert De Vries

    Goed voor het milieu kan dus ook een win-win zijn i.p.v. enkel een kost én dat is waar we moeten naar streven, niet naar meer taksen, belastingen, kilometerheffing,...

  • Serge De Saegher

    dit hadden ze al 10 jaar geleden moeten doen beter laat dan nooit

  • Gaby Derden

    Bpost was geld aan het zoeken, twee vliegen in een klap goed voor het milieu en joepie we winnen er nog subsidies bij. De kleine verbruikers en mensen die geen panelen kunnen zetten(huurders) maar betalen ! Wanneer gaat het stoppen ?