Boze onthaalouder uit Ternat bezorgt baby'tje schedelbreuk

thinkstock
Het parket Halle-Vilvoorde heeft vandaag een celstraf van 40 maanden gevorderd tegen een 40-jarige mannelijke onthaalouder uit Ternat. De man had in november 2015 een vijf maanden oude baby op een dergelijke manier mishandeld dat het kind er een schedelbreuk aan overhield. Het parket tilde niet alleen zwaar aan de mishandeling maar ook aan het feit dat de man maandenlang elke schuld ontkend had, zodat alle verdenkingen zich op de moeder richtten.

Het was nochtans de moeder zelf, een verpleegster, die alarm sloeg toen ze in november 2015 vaststelde dat haar zoontje een rode plek en een zwelling op het hoofd vertoonde. Ze nam het kind mee naar het ziekenhuis in Asse maar daar stuurden de artsen haar meteen door naar het UZ in Jette. In dat ziekenhuis stelden de artsen vast dat het kind een schedelbreuk had, die niet het gevolg kon zijn van een ongeval. Omdat er duidelijk sprake was van het "shaken baby"-syndroom, verwittigde het medisch personeel ook meteen politie en gerecht.

Leugendetector

Vier maanden lang werden de ouders, en dan vooral de moeder, herhaaldelijk op de rooster gelegd. Ook de onthaalouder werd ondervraagd maar ontkende ook maar van iets te weten. Pas toen zowel de ouders als de onthaalouder een test met de leugendetector moesten ondergaan, kwam de waarheid aan het licht. In het voorafgaand gesprek bekende de onthaalouder dat hij verantwoordelijk was voor de verwondingen van het kind. Het jongetje zou zo aan het huilen geweest zijn dat hij zijn geduld verloor en het stoeltje waarin het kind zat, een trap verkocht. Het stoeltje zou daardoor een meter of drie verschoven zijn, waardoor de baby met zijn hoofdje tegen een leuning van de stoel en tegen de zijkant van een park botste.

"Vertrouwen beschaamd"

Het parket eiste vandaag een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan een deel met uitstel tegen de 40-jarige man. "Het moet voor de moeder vreselijk geweest zijn dat ze maandenlang als verdachte werd beschouwd", zei substitute Mieke Thijssen. "Ik begrijp ook dat ze tot op vandaag moeite heeft andere onthaalouders te vertrouwen, nadat de man aan wie ze haar grootste schat had toevertrouwd dat vertrouwen op een dergelijke manier beschaamd heeft."

Onthaalouder liet verstek gaan

De onthaalouder zelf kwam vandaag niet opdagen op de zitting en stuurde ook geen advocaat. Op een eerdere zitting, toen het dossier werd ingeleid maar nog niet behandeld, gaf hij toe dat hij het strafdossier zelfs nog niet gelezen had. "Het is duidelijk dat hij de ernst van de feiten en de impact van zijn daden op ouders en kind nog steeds niet beseft", klonk het zowel bij het parket als bij de burgerlijke partij.

Het vonnis valt op 25 oktober.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • StéPh Mully

  En dat krijgt maar 40maanden met nog uitstel???!!! Hij beseft niet eens wat een ernst dit is voor het kindje. Hij zou langer moeten krijgen en nooit meer werken rondom kinderen !

 • lindsey clauw

  Te weinig gestraft

 • danny buyse

  Lucie Dumont, volledig eens! Er is iets mis met sommige volwassenen! Velen van zulke mensen hebben geen liefde, genegenheid en geborgenheid gekregen volgens mij en hebben een gebrek aan empathie! Of is het ons druk eigenbelang leventje die de oorzaak is? Of het narcisme? Of de stress?

 • MYRTHE PASS

  Als de ex-onthaalouder zijn impact op zijn daden niet door heeft, waarom vordert men dan een gedeeltelijke straf met uitstel. Laat hem zitten voor zijn gruwelijke daden en een schadevergoeding aan de moeder van de baby betalen. Hoe gaat het nu met de baby op mentaal vlak? Hoe kan men zo'n weerloos kindje zo behandelen? Waarom werd hij onthaalouder?

 • Ellen Debord

  Serieus...40 maand? Een lachertje