Boze man buist voor rijexamen, rijdt vervolgens (zonder begeleider) naar politie om beklag te doen

JHM
Een Gentenaar was zo boos over de buis op zijn praktisch rijexamen, dat hij prompt naar de politie reed om zijn beklag te doen. Hij deed dit zonder begeleider en zonder juiste voorlopig rijbewijs.  In Kortrijk deelde een gelaten man de rechter mee dat hij de opgelegde boete niet zal betalen. De reden? “Ik heb botkanker.” En een Oost-Vlaamse motard die op de E40 met minstens 100 kilometer per uur zonder handen aan het stuur gevaarlijke stunts uithaalde. Ook deze week waren onze regiojournalisten aandachtige toeschouwers in de politierechtbanken.

Niet slagen voor een praktisch rijexamen is nooit leuk, maar voor H.A.D. uit Gent is het avontuur ook nog eens geëindigd in de politierechtbank. Hij was zo boos dat hij niet geslaagd was, dat hij aan het examencentrum in Brakel in zijn auto sprong en naar de politie reed. Alleen mocht hij dat niet doen zonder begeleider en dus volgde een dagvaarding. De man wilde aan de politie uitleggen dat hij ten onrechte niet geslaagd was voor het examen en beschuldigde de vrouwelijke examinator daarvan. De agenten in het politiekantoor merkten op dat hij zonder begeleider op stap was terwijl hij daar niet het juiste voorlopig rijbewijs voor had en nam een verklaring af. De politierechter legt hem nu een boete van vierhonderd euro op. De man is ondertussen wel geslaagd voor zijn rijexamen. (LDO)

“Boete? Kan me niet schelen, ik heb botkanker”

Een automobilist uit Waregem verscheen dinsdag gelaten voor de politierechtbank in Kortrijk. Ivan M. moest er zich verantwoorden omdat zijn auto bij een controle in Harelbeke al meer dan twee jaar niet gekeurd bleek.

“Ik reed eigenlijk niet meer met die auto”, vertelde M. “De wagen stond te koop en was niet meer gekeurd. Maar op 3 augustus 2018 wilde een geïnteresseerde autohandelaar er een proefritje mee doen en liepen we tegen de lamp.” De politierechter kon enkel vaststellen dat de overtreding was begaan en veroordeelde M. tot een boete van 80 euro. “Ik heb al sinds 2013 geen inkomen meer, ik zal de boete doorgeven aan het OCMW”, reageerde M. laconiek.

“Heb je liever dat ik je in de gevangenis stop?”, vroeg de politierechter zich af. “Dat mag, het kan me allemaal niet veel meer schelen, voor de tijd die ik nog te leven heb. Ik heb botkanker”, reageerde M. De politierechter hield het toch op de boete. (LSI)

Milde straf voor motard die zonder handen aan stuur op E40 rijdt

Motorrijder F.E. is veroordeeld tot 16 dagen rijverbod en 400 euro boete, nadat hij in 2017 halsbrekende toeren uithaalde op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren.

F.E. reed op 25 augustus 2017 met zijn motor op de E40 tussen Erpe-Mere en Wetteren. Met een snelheid van minstens 100 kilometer per uur reed hij zonder handen aan het stuur en haalde gevaarlijke manoeuvres uit. Hij veranderde van rijstrook zonder richtingaanwijzers en verplaatste zich tussen het verkeer. “Het waren bijzonder gevaarlijke stunts op de autostrade waar op dat moment heel wat verkeer aanwezig was”, aldus het openbaar ministerie.

Die halsbrekende toeren werden gefilmd door een passagier in de auto die achter de motorrijder reed. Ze gaven deze beelden aan de politie, waarna de man opgespoord werd en hij het in de rechtbank mocht uitleggen. “Het was de enige en laatste keer”, zei E. “Dit kon veel slechter afgelopen zijn en dat besef ik nu.”

De advocaat van de beklaagde vroeg een milde straf. “De man rijdt al 16 jaar met zijn motor naar het werk. Hij heeft zijn machine onder controle en heeft nog nooit iets voorgehad. Hij beseft dat het fout was en zal deze feiten niet meer herhalen”, klinkt het.

De politierechtbank toonde zich mild en legde de man 400 euro boete en 16 dagen rijverbod op. Dat rijverbod mag hij in het weekend uitvoeren zodat hij in de week nog naar het werk kan. “De man wou hier overduidelijk zijn behendigheid laten zien, maar dit is niet de manier”, aldus de politierechter. (KBD)

Rechter aan nabestaanden verkeersdode “Bent u akkoord met gunst voor aanrijder?”

In de politierechtbank van Veurne is deze week een ongeval behandeld waarbij een 74-jarige wielertoerist omkwam in Koksijde. Opvallend was dat de nabestaanden zelf niet wilden dat de aanrijder, een 58-jarige muziekleraar, zwaar gestraft zou worden voor een moment van onoplettendheid.

“Dit is zeker niet gebruikelijk, maar ik vraag het jullie expliciet: kunnen jullie er moreel gezien mee leven dat ik die man de gunst van de opschorting geef?”, vroeg de politierechter. De nabestaanden gingen akkoord. J.V. reed niet te snel, had niet gedronken en heeft een vlekkeloos strafblad. Hij nam na het ongeval zelf contact op met de familie om zijn medeleven te uiten en richtte zich ook in de rechtbank tot de vrouw en zoon van het slachtoffer: “Elke minuut van elke dag denk ik er nog aan. Het spijt me heel erg.”

Omdat de politierechter begreep dat alle partijen een snelle afsluiting verkozen voor de verwerking van het rouwproces deed hij - ook al ongebruikelijk - meteen uitspraak. J.V. kreeg de gunst van de opschorting onder voorwaarden en moet een verkeerscursus volgen. (JHM)

Overstekende voetganger raakt auto van agressieveling die uitstapt en slag uitdeelt

Een veertiger uit Zottegem die zijn kalmte niet kon bewaren na een verkeersincident heeft zich moeten verantwoorden in de correctionele rechtbank. De man wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen.

Het incident deed zich voor toen de beklaagde met zijn wagen kwam aangereden op de Markt in Zottegem. Een voetganger die op dat moment wilde oversteken moest op zijn stappen terugkeren omdat de veertiger te snel reed. Hij raakte daarbij de wagen van de beklaagde met zijn computertas. De bestuurder stapte uit en gaf het slachtoffer een slag.

De man staat bij het gerecht bekend als iemand met een agressieprobleem en is al 14 keer veroordeeld in de correctionele en de politierechtbank. Ditmaal riskeert hij een celstraf van 4 maanden en een boete van 400 euro. De beklaagde geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt en heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan het slachtoffer. Op 17 juni kent hij zijn straf. (LDO)

Feeststemming na België-Panama eindigt in rechtbank

De winst van België tegen Panama op het WK voetbal vorig jaar bracht een 20-jarige bestuurder uit Ronse zo in extase dat hij extra hard op het gaspedaal heeft gedrukt.Hij werd geflitst toen hij met 68 kilometer per uur door een zone 30 reed. Zijn passagier was ook in de feeststemming: hij hing uit de auto.

“Ik heb me te veel laten meeslepen door het feestgedruis en ik had niet door dat ik zo snel aan het rijden was”, verklaart de jongeman in de politierechtbank. Hij moet nu een boete van 320 euro betalen. Zijn rijbewijs moet hij acht dagen inleveren en hij moet zijn praktisch rijexamen opnieuw afleggen. (LDO)

Bestuurder betwist positieve drugtest in politierechtbank: “Medicatie beïnvloedt resultaat”

Een 52-jarige Een Zottegemnaar heeft aan de politierechter gevraagd om hem vrij te spreken nadat hij positief testte op de drug amfetamine terwijl hij achter het stuur zat. “Want de test is beïnvloed door mijn medicatie tegen acute sinusitis.”

De bestuurder reed rond met een onverzekerde en niet-gekeurde wagen, had zijn gordel niet aan en testte op de koop toe positief op amfetamines. Een hele reeks tenlasteleggingen, maar de man probeert wel nog onder de drugs uit te komen. “Ik neem al sinds de jaren negentig een medicament tegen acute sinusitis omdat ik een zware operatie heb gehad aan mijn hoofd”, legt de man uit. “Volgens mij is de test daardoor positief. Ik neem geen drugs.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lorenzo Solberghe

    Guido Vermeyen ook motos kunnen uitgerust zijn met cruise control.

  • guido vermeyen

    Dat van die motorrijder...als je de gashendel loslaat, dan rijdt die moto niet meer, remt af op de motor....en dan gevaarlijke stunts uithalen terwijl de moto vertraagt....?? Je hebt al moeite zonder handen rechtdoor te rijden, de grip op de achterband valt weg...

  • annie dupont

    das ne slimme, zonder begeleider bij de politie gaan klagen ... geen wonder dat hij niet geslaagd is