Boze boeren voeren actie bij start Bioweek

PHOTO_NEWS
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft vrijdag in Hasselt het officiële startschot gegeven van de Bioweek, die van 6 tot 14 juni overal in Vlaanderen wordt gehouden. De minister werd op de Abdijsite Herckenrode verrast door een actiegroep van boeren die haar een petitie overhandigde om het behoud van landbouwgrond te eisen.

Bioforum Vlaanderen organiseert de intussen elfde editie van de Bioweek. Boeren, verwerkers, winkeliers, restaurants en cateraars die werken met biologische land- en tuinbouwproducten willen het grote publiek laten kennismaken met hun producten. Gekoppeld aan een grootschalige campagne zijn er in heel Vlaanderen meer dan 150 activiteiten, zoals openboerderijdagen, rondleidingen bij veehouders, picknicks, kookworkshops, demonstraties rond biologisch tuinieren enzovoort.

Er wordt veel volk verwacht, want de belangstelling voor biologische producten zit in de lift. Volgens Bioforum Vlaanderen is het zelfs het enige segment in de voedingssector dat momenteel in een opwaartse trend verkeert.

Minister Schauvliege (CD&V) werd aan de ingang van de Abdijsite Herckenrode staande gehouden door een 25-tal actievoerders van de vereniging Ruimte voor Boeren. Die voelen zich bedreigd, onder meer omdat er landbouwgrond moet ingeleverd worden om te voldoen aan de emissienormen. "De maatschappij is geen vragende partij om de landbouw te laten verdwijnen ten voordele van bijkomende natuur", aldus de boeren. De minister suste de gemoederen door te stellen dat de huidige wetgeving overgangsmaatregelen betreft en dat alle standpunten in ieders belang verder op elkaar zullen worden afgestemd.