Bouwunie pleit voor freelancers in de bouw

Beeld ter illustratie.
AP Beeld ter illustratie.
Bouwunie, die de zelfstandigen en kmo's in de bouwsector in Vlaanderen vertegenwoordigt, vraagt om freelancers te kunnen inzetten in de bouw. "Onze ondernemingen hebben het steeds moeilijker om vacatures ingevuld te krijgen", zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Bouwunie verwijst naar de meest recente gegevens van Constructiv, het sectorfonds van de bouw. Volgens die cijfers is het aantal openstaande vacatures in de Vlaamse bouwsector in twee jaar tijd met 41 procent gestegen, van 1.686 in april 2017 naar 2.376 in april 2019.

Om daarop in te spelen wil Bouwunie dus freelancers kunnen inzetten. Vandaag zouden weinig bouwbedrijven daarop beroep doen, uit angst dat sociale inspectiediensten dit zouden zien als schijnzelfstandigheid. 

"Wij vragen om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren. Over schijnzelfstandigheid mag enkel sprake zijn bij bewuste fraude en sociale dumping", zegt Waeytens in een persbericht. Hij meent dat het freelance-statuut niet alleen voordelen biedt voor de aannemer maar ook voor de arbeider zelf. "Zij moeten zelf weinig investeringen doen en kunnen het materiaal van hun opdrachtgever gebruiken." 

Overuren

Bouwunie stelt daarnaast dat er vooral nood is om de overuren voor het vast personeel, die fiscaal voordelig zijn, uit te breiden. "Deze overuren zijn betaalbaar voor de werkgever en voor de werknemer is het een bruto-netto uitkering", klinkt het.

Vakbond ACV reageerde al afwijzend op het voorstel voor freelancers. "Als Bouwunie freelancers wil inzetten in de bouw zullen ze het ACV tegenkomen. Op precariteit bouw je niet", zei voorzitter Marc Leemans zaterdag in zijn slotspeech op het nationaal ACV-congres.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geerarda Coen

  Bouwsector wil het nog wat illegaler. Zakken vullen. Hier naast on deur ook, buitenlanders die werken voor een Belgisch bedrijf, geen helm, geen handschoenen, geen veiligheidsschoenen, ... die mannen durven toch niet te klagen. En de fouten dat die mannen maken, koop zoiets, amai.

 • Franky Vandenberghe

  Wat velen niet begrijpen is dat wanneer je in de bouw nog competitief wil zijn, je wel degelijk de kosten moet trachten naar beneden te halen. Loonkost is gewoon te hoog voor mensen die niet verantwoordelijk zijn voor hun fouten en aldus nog hogere kosten genereren. En verder voor de jaloersen onder jullie. Ik rij met een X5 E-drive, 90 procent aftrekbaar. Ik werk minimaal 85 uur per week en betaal een veelvoud aan belastingen tov jullie (maar de waarheid wordt zelden geloofd)

 • Jan Verstrepen

  "Freelancers "is niet meer dan het wettelijk maken van invoer van goedkope arbeid vanuit de Oostblok landen, de kleine zelfstandige is met uitsterven bedreigd en zeggen dat hij voor die partijen gestemd heeft.

 • patrick geerinck

  ja en dan bij problemen zijn de vogels gaan vliegen en is niemand schuldig of ze verstaan u niet.

 • Gunter Verleyen

  Als je vacature niet ingevuld geraakt zijn de werkomstandigheden niet er gunstig, vraag en aanbod? als de vraag hoog is moet je wat meer in je beugel tasten maar daar zit voornamelijk het probleem, de winst voor de patroon(s) moet zo maximaal zijn want die dure wagen en villa moet toch door iets betaald zijn, je wordt niet rijk door mensen de respecteren