Bouwmaterialenbedrijf Selfmatic failliet: vrees voor tientallen gedupeerde klanten

Het bedrijf heeft zijn zetel in Ruisbroek.
Google Maps Het bedrijf heeft zijn zetel in Ruisbroek.
Het bedrijf Selfmatic, dat zelfbouwpakketten voor sanitair, elektriciteit en centrale verwarming aanbiedt, is door de ondernemingsrechtbank in Brussel failliet verklaard, na een periode waarbij het genoot van bescherming tegen zijn schuldeisers. De curator moet het dossier nog bestuderen, maar gevreesd wordt voor tientallen gedupeerde klanten.

Selfmatic heeft zijn zetel in Ruisbroek en is vooral in het zuiden van het land actief. Het heeft er zes winkels.
Over de omvang van het faillissement bestaat nog onduidelijkheid. Op de sociale balans staan 36 werknemers vermeld. 

Gevreesd wordt voor tientallen gedupeerde klanten, een Facebook-pagina van één van hen telt 81 leden. Zij klagen dat ze reeds duizenden euro's voorschotten betaald hebben, maar nog niets ontvangen. Curator Jean-Louis De Chaffoy heeft morgen een ontmoeting met de verantwoordelijken van het bedrijf.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kevin Vermeir

  Beste Yvan, inderdaad overeenkomst met prijs en goed, indien niet geleverd is de klant nooit verplicht om te betalen. Met een voorschot kan je enkel proberen terugvorderen.

 • Yvan Lindekens

  jean-pierre rejek: dat klopt niet helemaal: de wet voorziet dat een koop gesloten is eens er overeenstemming is over het te leveren goed en de prijs. Zelfs wie niks voorschot betaalt heeft en niks geleverd gekregen heeft is gebonden door de overeenkomst. M.a.w.: betaling kan door de curator ingevorderd worden, ook al wordt er niks geleverd. De koper moet dan maar naar de rechtbank om terugbetaling te vorderen, ook als er overduidelijk niks meer te halen valt.

 • Nino Brodelet

  Hoe kan dit? Als schuldeiser zijn wij nooit gecontacteerd geweest ivm dit dossier!? Wij hebben nooit ons akkoord gegeven als leverancier om in te stemmen met de bescherming tegen schuldeisers terwijl wij openstaande facturen staan hebben van Selfmatic??? Hoe kan dit?

 • jean-pierre rejek

  Dat is het nadeel van voorschot te betalen als ge nog niets hebt gekregen ,afspraak bij levering dan betalen en gaat dat niet dan niets punt uit .

 • DIRK RASSCHAERT

  Wanneer je het zelf installeert, waar blijf je dan met de garantie ?