Bouwen wordt binnenkort opnieuw duurder

.
iSTock .
Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari duurder. Dat meldt Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. Leveranciers kondigen nu al prijsstijgingen aan voor zowat alle materialen. Voor sommige materialen, zoals beton, cement, asfalt, roofing en verf, gaat het om forse verhogingen met 8 tot 15 procent. 

Bouwen zal daardoor binnenkort ook duurder worden, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden. Bouwunie berekent dat de bouwkost met 4,54 procent zal verhogen. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. In euro betekent dat een meerprijs voor een nieuwe doorsnee woning van 15.600 euro. 

De prijzen van bouwmaterialen worden elk jaar duurder. Met gemiddeld zowat 3 tot 6 procent. Maar dit jaar zitten er volgens Bouwunie grote uitschieters bij. Zand, granulaten, cement en dus ook beton en betonproducten worden vanaf 1 januari een pak duurder. Sommige producten wel 10 tot 15 procent.

Oorzaken

En ook de prijzen van afgeleide producten van oliebitumen, zoals asfalt en roofing, stijgen met 10 procent. De prijs van de verf stijgt met 8 procent. Ook al uitzonderlijk meer dan in andere jaren.

Voor de oorzaken van de prijsstijgingen verwijst Bouwunie naar een tekort aan bepaalde grondstoffen en fors gestegen transportkosten. De tekorten zorgen bovendien voor langere levertermijnen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  Bouwen nog alleen voor rijken als je ook nog grond moet kopen die stilaan onbetaalbaar wordt.

 • JAN krommentak

  een tekort aan personeel ja en zeer veel werk dan je de markt manipuleren !

 • Ben Strubbe

  Een kleine woning kost nog steeds minder dan 200.000 euro of 900 euro/maand, 20 jaar lang. Maar ja, keuzestress: kiezen tussen je geld investeren in een hoop stenen die jaar na jaar meer waard wordt en waar je fiscale voordelen voor krijgt of geld vergooien aan twee à drie vakanties per jaar - en nog een keer op skivakantie, natuurlijk.

 • Daniel Mignolet

  Overal in België zie je goedkope Portugese, Roemeense en andere Oostblok arbeiders maar de bouw werd nooit goedkoper . De winst ging naar de ondernemers.

 • Kenny Geerts

  Zoals steeds is jan modaal weer de pineut....