Bourgeois ziet geen graten in 'Vlaamse' onderdelen van VN-migratiepact

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Daar waar de doelstellingen van het VN-migratiepact raken aan Vlaamse bevoegdheden, is er geen probleem. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Wouter Van Besien (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

De voorbije dagen groeide het VN-migratiepact of het zogenaamde Pact van Marrakesh uit tot een soort splijtzwam binnen de federale regering. Regeringspartij N-VA bestempelde het pact als inhoudelijk "zéér problematisch" terwijl premier Charles Michel in september nog had gezegd dat ons land het pact zou ondertekenen.

In het Vlaams Parlement polsten Wouter Van Besien (Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) naar de houding van de Vlaamse regering over het pact. In zijn antwoord benadrukte Bourgeois dat migratie een exclusief federale bevoegdheid is. Toch is de tekst van het pact ook "gescreend" op die doelstellingen die raakpunten hebben met Vlaamse bevoegdheden.

Het gaat volgens Bourgeois dan onder meer om "het belang van inburgering, het belang van taalverwerving, het verwerven van sociale normen die de samenleving regelen, de nadruk op rechten en plichten, ook als het gaat om onderwijs of toeleiding tot een job". Volgens Bourgeois zijn er op dat vlak "geen problemen met de Vlaamse bevoegdheden". "We hebben dat laten screenen en er zijn geen problemen. Anders hadden we dat wel aan federale regering laten weten", aldus Bourgeois.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique castelein

  migratie is het probleem en dit moet federaal opgelost worden,als ze dan toch hier geraken moeten ze zich aanpassen,nu is het andersom,dus ,grenzen dicht en transport organiseren naar het oosten,Siberie is er nog plaats

 • Herman Van Exaerde

  Klopt mr.Vermeersch.De bevoegdheid ligt op het federale niveau.Je kan voor of tegen Bourgeois zijn,maar zijn uitleg is duidelijk en juist.

 • Jan Verstrepen

  Ik zie er ook geen graten in dat hij met de volgende verkiezingen met zijn klieken en klakken eruit vliegt en dat de volgende regering hem alle vorm van betalingen weigert. Die is op zoek naar werkslaafjes voor zijn vriendjes. Denk dat hij niet eens begrijpt wat daar in staat, NVa en verstand geen vereiste.

 • Hendrik Goris

  Op VRT NWS facebook is intussen 88% van de Vlamingen tegen ...

 • Gilbert Vermeersch

  M.P. Bourgeois zegt wat op Vl. grondgebied mag en kan niks veranderen aan het juridische, dat is Federaal voor MR-Michel. Ik hoop dat Michel naar J. Jambon, een zeer verstandig minister luistert. Rechters kunnen die vrijblijvende tekst gebruiken, misbruiken.