Bourgeois: "Wij zijn geen kibbelkabinet, maar de toon mag wel wat milder"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageert in Terzake op het gekibbel tussen de coalitiepartijen in zijn regering. "Wij zijn geen kibbelkabinet. Wij hebben al ontzettend veel gerealiseerd en onze ploeg hangt samen."

Volgens Bourgeois vallen de meeste discussies buiten zijn regering. Maar dat is in sommige gevallen wel de schuld van zijn ministers, geeft hij toe.

"Soms komen ministers naar buiten met voorstellen die niet in het regeerakkoord staan en ook nog niet doorgesproken of goedgekeurd zijn", geeft Bourgeois aan. "Dan komt er ook reactie vanuit de meerderheid. Dat kan verholpen worden als ze wachten tot die zaken op de regeertafel liggen."

Deze week nog lag minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) onder vuur door haar voorstel van de M-score, die moet aangeven hoe bereikbaar een woning gelegen is. Regeringspartijen Open Vld en N-VA waren er als de kippen bij om het voorstel af te schieten. Vanmorgen werd Schauvliege ook nog eens door N-VA neergezet als "marionet van de Boerenbond".

"Ik heb minister Schauvliege verdedigd. Ik heb gezegd en aangetoond dat wij een zeer sterk natuurbeleid voeren."

Volgens Bourgeois heeft hij zijn ministers nog steeds in de hand. "Ik zou niet overdrijven", reageert Bourgeois nu. "Deze regering werkt en ze werkt goed. We zijn nog maar een jaar bezig en we hebben al ontzettend veel gedaan."

Parlementsleden, ook van de meerderheid, mogen soms wel een toontje lager zingen, vindt de minister-president. "Het parlement mag en moet discussiëren, maar de toon mag af en toe wel gemilderd worden."

'De toon mag af en toe wel gemilderd worden'

Geert Bourgeois (N-VA)