Bourgeois vreest impact van Fyra-debacle op toerisme

Liefst 32 procent van de Nederlandse verblijfstoeristen arriveert in Antwerpen per trein.
AFP Liefst 32 procent van de Nederlandse verblijfstoeristen arriveert in Antwerpen per trein.
Na Toerisme Vlaanderen vreest nu ook minister van Toerisme Geert Bourgeois voor de impact van de problematische Fyra op het verblijfs- en dagtoerisme in Vlaanderen. "Vooral in Antwerpen is de trein een belangrijk transportmiddel voor toeristen uit Nederland", stelt de minister.

In een mededeling laat Bourgeois weten dat 21 procent van de Nederlandse recreatieve verblijfstoeristen en 23 procent van de Nederlandse dagtoeristen naar de Vlaamse kunststeden komt met de gewone trein. Voor Antwerpen liggen deze cijfers nog een stuk hoger: liefst 32 procent van de Nederlandse verblijfstoeristen arriveert in Antwerpen per trein. Dat cijfer loopt zelfs op tot 39,5 procent voor de dagtoeristen.

"Wetende dat bijna een op de drie dagtoeristen in Antwerpen uit Nederland komt, vrees ik voor de toeristische en economische gevolgen van de problemen met de Fyra", aldus Geert Bourgeois. "Ik dring er op aan dat er snel een afdoende en betaalbare oplossing uit de bus komt."

Reservatie
Ook als de Fyra betrouwbaar zou worden, is de minister niet tevreden met het ticketsysteem, dat voornamelijk op reservatie is gericht. "Die regeling remt impulsieve beslissingen van reizigers af", is te horen op het kabinet van Bourgeois. "Wie een dagje gaat shoppen naar Antwerpen plant die trip geen week op voorhand."

De minister vindt het ten slotte ook belangrijk dat Antwerpen een verbinding heeft met Den Haag. Die stad viel uit de boot bij de planning van het Fyra-traject.