Bourgeois verwerpt Europese klimaatambitie Michel

Charles Michel en Geert Bourgeois.
BELGA Charles Michel en Geert Bourgeois.
Charles Michel steunt met acht Europese collega's de doelstelling om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken. Hij schroeft zo de Belgische ambities op, tot groot ongenoegen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Dat schrijft De Standaard.

De leiders van Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg, Spanje, Portugal, Zweden, Denemarken en Letland vinden dat de strijd tegen de klimaatverandering een hoeksteen moet zijn van de Europese prioriteiten voor de periode 2019-2024. Op de informele Europese top in Sibiu legden ze een nota op tafel waarin ze ervoor pleiten dat Europa uiterlijk in 2050 klimaatneutraal wordt, zoals de Europese Commissie voorstelt.

Maar de negen, die zowel tot rechtse als linkse partijen behoren, willen de ambities aanscherpen met het oog op de Europese top in juni, waar de strategische agenda voor de volgende vijf jaar vastgelegd zal worden.

Lopende zaken

Maar het initiatief van Charles Michel viel slecht bij Geert Bourgeois, de Vlaamse minister-president die ook N-VA-lijsttrekker is bij de Europese verkiezingen: "Het is niet aan een regering in lopende zaken om toekomstige regeringen te binden met zware engagementen met zware budgettaire gevolgen, laat staan zonder enig overleg met de belangrijkste deelstaat. Daarenboven is de premier in elk geval niet gemandateerd. Zo'n mandaat moet verleend worden door de coördinatievergadering van het directoraat-generaal Europese zaken, wat in deze niet het geval is."

Michel was niet onder de indruk. Hij zegt dat hij de steun geniet van zijn regering én het parlement, dat eind vorig jaar na het vertrek van de N-VA uit de regering een resolutie goedkeurde die opriep tot meer klimaatambitie. Michel maakte zijn acht collega's in een aparte brief duidelijk dat België met een regering in lopende zaken geen juridisch bindende engagementen kan aangaan - dat is voor de volgende regionale en federale regeringen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Michel steunt tegenwoordig alles om "populair" te kunnen scoren. Bovendien belooft hij veel zonder oorzaak of gevolgen van het probleem te beseffen Laat hem op die manier gerust maar wat stemmen van ecolo inpikken.

 • Ivo De Grande

  Als klimaatambitie nog meer belastingsdruk betekent voor elke Belg dan hoeft het voor mij niet meer. Klimaat is een te duur gegeven geworden voor de doorsnee Belg om te blijven bekostigen. We hebben nu al geen geld meer in de staatskas. Stoppen met die onzin aub.

 • oswald billiet

  Bourgeois leest Michel de les. Je moet daarvoor veel lef hebben want beiden zijn kandidaat voor Europa en willen elkaar nu vliegen afvangen. Maar geen van beide is voor de burger een boegbeeld gebleken. Ze zullen niet in de geschiedenisboeken komen tenzij als datumvermelding;

 • Jos Spriet-Dewaele

  Weg met open vld en de top graaiers die alles wat NVA wilde bereiken de grond in boorde. Bourgois heeft volkomen gelijk Houd mijn hart vast voor de coalities die gaan gevormd worden na 26 mei. Gelukkig beginnen heel veel stemgerechtigde jongeren in te zien dat stemmen voor groen het een doodsvonnis betekend voor hun levensstijl. Gelukkig is groen op tijd beginnen zeveren. En open vld hoopt op een zitje in de regering dus van hen mag groen doen wat het wil.

 • Johan Billiet

  Andere landen hebben wel degelijk klimaatplannen..met daaraan gekoppeld ook ontwikkeling va milieutechnologie¨die jobs zal opleveren, enkel in achterlijk Vlaanderen snappen ze niet dat ze ooit toch zullen moeten volgen teneinde niet uit de markt te worden geduwd...waarin een kleine regio nog kleiner kan zijn...