Bourgeois veroordeelt opsluiting migrantenkinderen in VS: "Onmenselijk beleid"

BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt de praktijk in de VS waarbij migrantenkinderen van hun ouders worden gescheiden. "Dit is onmenselijk beleid", zo zei Bourgeois in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Güler Turan (sp.a) en Rik Daems (Open Vld). Bourgeois wil de zaakgelastigde van de VS in ons land bij zich roepen.

De kritiek op het beleid van Amerikaans president Donald Trump om migrantenkinderen te scheiden van hun ouders zwelt aan, zowel binnen de VS als internationaal. 

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de gang van zaken in de VS. "Laat me duidelijk zijn: dit is onmenselijk beleid", aldus Bourgeois. "Bij mij als mens, als vader, als grootvader krimpt mijn maag bij het beeld van een kind dat gedwongen gescheiden wordt van zijn ouders", zei de Vlaamse regeringsleider. Volgens Bourgeois gaat het beleid ook in tegen artikel 9 van het Kinderrechtenverdrag van de VN. Maar uitgerekend de VS heeft dat verdrag niet geratificeerd. "Dus is dit verdrag juridisch niet van toepassing op de VS."

Toch zijn er volgens Bourgeois duidelijk "grenzen overschreden". "Dit zijn beleidsbeslissingen die je niet neemt, nooit, in geen enkele omstandigheid", aldus Bourgeois. Daarom wil Bourgeois ook de zaakgelastigde van de VS in ons land (de nieuwe ambassadeur is nog niet in functie, red.) bij zich roepen. "Ik ga hem convoceren om uitdrukking te geven aan mijn onvrede. Ik wil hem ook over andere aangelegenheden spreken zoals de handelsrelaties, het klimaatverdrag en de Iran-deal."

Gisteren had ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten verstaan dat hij de kwestie (via zijn kabinetschef) zou aankaarten bij de Amerikaanse zaakgelastigde in ons land. Wellicht stemt het Vlaams Parlement vanavond nog een resolutie om het beleid in de VS te veroordelen.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Andre: wat is het verschil? Dat er gradaties zijn in "de wet overtreden" en dat er verschillen zijn tussen "overtredingen" en "misdaden". Voor foutparkeren of te snel rijden ga je toch ook niet de gevangenis in? Hoogstens heb je een boete aan je been! Tot nu toe werd illegaal de grens oversteken als een "overtreding" gezien, Trump heeft er een "crime" van gemaakt, met alle gevolgen vandien.

 • MICHELINE GEVERS

  Vinden jullie dit dan een menselijk beleid? Ik dacht dat de gemiddelde Vlaming een familiemens was. Maar ik heb me vergist. Ik ben ook 100% tegen illegalen maar men kan dit ook op een menselijke manier aanpakken (oplossen?)

 • André Van Laethem

  Bourgeois zou beter bij de SPA horen. Dat gaat hem beter. Trump heeft die wetgeving niet uitgevonden, hij past toe wat de democraten jarenlang in hun wet gezet hebben. In Belgie worden kinderen van misdadigers ook geplaatst he . Wat is het verschil ?

 • emiel Clarijs

  Hier moeten ze minderjarigen die in een gesloten instelling horen laten gaan, omdat er geen plaats is, en dat wil zich dan op wereldvlak gaan moeien, SUKKELAARS.

 • Tony Vandermaelen

  Mijnheer Kapstok moet zich met zijn eigen bollewinkel moeien. Ten andere: Who is Bourgeois?