Bourgeois vernietigt ook beslissing Sint-Genesius-Rode over oproepingsbrieven

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois vernietigt de beslissing van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen volgens taalaanhorigheid te versturen. Eerder vernietigde Bourgeois een gelijkaardige beslissing in Linkebeek.

Na Linkebeek besliste ook de gemeenteraad van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode gisterenavond  om de oproepingsbrieven voor de komende verkiezingen volgens taalaanhorigheid te versturen. Daardoor zouden Nederlandstalige en Franstalige inwoners dus een oproepingsbrief in hun taal toegestuurd krijgen.

Maar minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois heeft de beslissing meteen vernietigd. "De beslissing is in strijd met de taalwetgeving zoals die wordt uitgelegd in de omzendbrieven Peeters en Martens en wordt bevestigd door de arresten van de Raad van State van 23 december 2004 en 19 juni 2008. De regelgeving bepaalt dat de gemeente Sint-Genesius-Rode de oproepingsbrieven uitsluitend in het Nederlands aan de kiezers mag bezorgen, en dat de Franstalige inwoners het recht hebben een Franstalig exemplaar te verkrijgen op eenvoudig verzoek", aldus Bourgeois.