Bourgeois vernietigt beslissing Linkebeek over oproepingsbrieven

De Linkebeekse gemeenteraad stemt Geert Bourgeois (N-VA) allerminst amused.
BELGA De Linkebeekse gemeenteraad stemt Geert Bourgeois (N-VA) allerminst amused.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft de beslissing van de gemeenteraad van Linkebeek vernietigd om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen aan de inwoners in hun eigen taal te versturen. Dat meldt Bourgeois in een persbericht.

De gemeenteraad van de faciliteitengemeente Linkebeek besliste gisteren om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 25 mei te versturen in de taal van de betrokkene.

Maar minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois heeft dus de beslissing van de gemeenteraad meteen vernietigd. "De beslissing is in strijd met de taalwetgeving zoals die wordt uitgelegd in de omzendbrieven Peeters en Martens en wordt bevestigd door de arresten van de Raad van State van 23 december 2004 en 19 juni 2008. De regelgeving bepaalt dat de gemeente Linkebeek de oproepingsbrieven uitsluitend in het Nederlands aan de kiezers mag bezorgen, en dat de Franstalige inwoners het recht hebben een Franstalig exemplaar te verkrijgen op eenvoudig verzoek", aldus de N-VA-minister.

Ook in Wezembeek-Oppem discussie
Binnen het schepencollege van faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem, dat volledig bestaat uit verkozenen van de Franstalige meerderheidspartij LB-Union, is er dan weer geen consensus over de wijze waarop de oproepingsbrieven voor de komende verkiezingen moeten worden verstuurd. Als gevolg van een specifieke regeling voor faciliteitengemeenten zal het punt behandeld worden door de gemeenteraad. Dat gebeurt op 14 mei.

Het college besliste eerder om evenveel Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven te bestellen als er kiezers zijn. Tot een consensusbeslissing over de wijze van verzending kwam het echter niet. Een aantal schepenen wenste de richtlijn van de Vlaams-Brabantse gouverneur te volgen dat overeenkomstig de omzendbrief-Peeters de oproepingsbrieven eerst in het Nederlands worden opgestuurd, waarna Franstaligen een exemplaar in hun taal kunnen bestellen. Een of meerdere schepenen wilden de brieven echter op een andere manier versturen.