Bourgeois: "Uitspraken Schauvliege ongelukkig, goed dat ze zich verontschuldigd heeft”

Geert Bourgeois.
Photo News Geert Bourgeois.
"De uitspraken van minister Schauvliege over de klimaatbetogingen en de Staatsveiligheid waren ongelukkig, het is goed dat de minister zich hiervoor verontschuldigd heeft." Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois in een reactie op de uitspraken van Vlaams minister Schauvliege over de klimaatbetogingen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

CD&V-minister Schauvliege staat sinds gisteravond in het oog van de storm naar aanleiding van een aantal uitspraken die ze gedaan heeft over de klimaatmarsen en de spijbelacties op donderdag. Zo zei ze dat protesten deels opgezet zijn en dat er sprake is van wraakacties van natuurorganisaties. Ze verwees in haar uitspraken ook naar de Staatsveiligheid. Maar dinsdag trok ze die uitspraak over de Staatsveiligheid in en moest ze toegeven dat ze geen contact heeft gehad met de Staatsveiligheid.

Bourgeois bestempelt de uitspraken van Schauvliege als "ongelukkig", maar vindt het wel goed dat ze zich heeft verontschuldigd. Verder betreurt Bourgeois dat Schauvliege "de indruk gewekt heeft dat de landbouw zich niet zou moeten engageren". Hij roept haar dan ook op "om de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is".

Bourgeois herhaalt aan de klimaatbetogers wat hij afgelopen week in het Vlaamse halfrond zei: "De deelnemers aan de klimaatbetogingen, jong en oud, manifesteren uit idealisme en bezorgdheid. Zoals ik namens de regering in het parlement verklaard heb: hun zorg is onze zorg. Met ons regeringsbeleid willen we tonen dat we die bezorgdheid ernstig nemen. Wij staan open voor alle voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek van ons Vlaams Energie- en Klimaatplan en zullen de dialoog verder voeren.”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy Slachmuylders

  Heer Bourgeois klasse politieker !!!

 • chris delanghe

  De burger heeft recht op correcte informatie. Het is de plicht van de overheid en de ministers om de waarheid te vertellen (géén leugens dus). Men komt er weeral eens mee weg door een korte verklaring te geven. Dit land hangt aaneen van de leugens en de corruptie. Niets, maar dan ook niets is nog wat het lijkt. De ene leugenaar beschermt inmiddels de andere leugenaar(s). Dat is democratie in vlaanderen 2019.Erger dan in de middeleeuwen!

 • raf peeters

  Goed dat ze zich verontschuldigd heeft?.Bekijk het zo ,ze heeft niet meer of minder met de klimaat hetze haar mening gezegd,jammer genoeg zijn ze nogal snel met zoiets te bestempelen als politiek "niet correct" terwijl er vaak de waarheid achter schuilt.Ze zal de verontschuldiging er graag bijnemen,klever het publiek op de hoogte gebracht en is ook manier van je mening te verkondigen ,ondertussen weet iedereen het toch,ze heeft een beetje tactiek van NVA overgenomen,doen hetzelfde

 • Luc Berckmoes

  Ze zegt niets anders dan de waarheid waarom moet ze zich verontschuldigingen

 • guido vermeyen

  Dat met die "staatsveiligheid" ...waar haalde ze dat ? Is ze een beetje "paranoïde" Kan zijn, want de kritiek was terecht...Zulke uitspraken zijn niet bevordelijk voor haar geloofwaardigheid...en in actie komen na die protesten, dat gaat niet op.