Bourgeois roept Britten op niet uit EU te stappen: “Wij zijn historische vrienden en wat mij betreft ook toekomstige vrienden”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois
Photo News Vlaams minister-president Geert Bourgeois
Vlaams minister-president Geert Bourgeois roept de Britse politici op de brexit te laten varen en niet uit de Europese Unie te stappen. "Blijf gewoon bij ons", luidde de opmerkelijke 'cri de coeur' van Bourgeois vandaag tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor het diplomatiek korps. "Wij zijn vrienden, historische vrienden, en wat mij betreft ook toekomstige vrienden.”

De brexit was Bourgeois al sinds het idee de eerste keer de kop opstak, een serieuze doorn in het oog. Geregeld waarschuwde hij bijvoorbeeld voor de nefaste impact op Vlaanderen, dat het Verenigd Koninkrijk als vierde handelspartner heeft. Tijdens zijn toespraak donderdag - in het Engels - was dat niet anders. Hij waarschuwde dat een 'no deal' enorme socio-economische gevolgen zal hebben, in het bijzonder voor de burgers en ondernemingen. Er is in dat geval sprake van een verlies van 28.000 jobs en 2,6 procent bbp.

Eerste Wereldoorlog

De minister-president had het niet enkel over de economische kant van de zaak. Hij bracht ook hulde aan de vele Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven hebben gelaten. "Die moedige twintigers en dertigers uit Kent, Belfast, Wales of Edinburgh vochten voor de fundamentele vrijheden, vrede en democratie die we vandaag ook koesteren als deel van de menselijke waarden en rechtsgemeenschap die de EU ook is", zei Bourgeois. "Ik kan onmogelijk genoeg benadrukken hoe dankbaar ik daar altijd voor zal blijven ten aanzien van het Verenigd Koninkrijk. Als ik daaraan denk, kan ik me echt niet inbeelden dat wij straks niet langer samen deel zouden uitmaken van de EU.”

Hervormde EU

De Vlaamse regeringsleider zei begrip op te brengen voor de motieven van de Britten, ook die waarvan hij denkt dat ze onterecht zijn. Maar volgens Bourgeois moet het debat daarover binnen een - hervormde - EU plaatsvinden. "De EU kan er alleen maar beter van worden als we een gezond democratisch debat kunnen voeren waarin allerlei denkwijzen, ook de Britse, volwaardig aan bod komen", aldus Bourgeois. 

Hij koppelde daaraan een oproep om niet uit de EU te stappen. "Koester onze historische en blijvende vriendschapsbanden, blijf genieten van de economische schaalvoordelen, blijf één van de grote tenoren in de EU en bijgevolg ook op het wereldtoneel.”
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Vrienden? Vrienden laten je niet in de steek. De Britten laten ons in de steek. Zo een vrienden moeten we niet. Een oplossing is misschien alle Europese en Belgische politici op het eiland Groot Brittanie te zetten en ze daar te laten ruziemaken. Kunnen wij eindelijk vooruit en beginnen met wat voor ons te verbeteren.

 • Pat Debal

  Bourgeois hou voor heel de bevolking uw mond dat zal het beste zijn en laat ze ginder doen dat ze graag doen en kijk hier naar de problemen die moeten opgelost worden

 • Bob Boomer

  In de politiek heb je geen vrienden ! Enkel collega's. Op het spreekgestoelte in het parlement hoor je het iedere keer weer, bij elke spreker. Mr. de minister, "collega's" en dan het praatje.

 • Jan Verstrepen

  Heeft hij nu plots vrienden? wat heeft de EU voor de mensen gedaan? zwartwerk, mensenhandel, sjoemelen, afbreken van de arbeidsmarkt, alles peperduur, nep statuten en import van misdaad van de wereld. De € heeft ons zwart doen betalen, energie onbetaalbaar. Hij is nu dikke vriend met de Engelsen en binnen enkele maand als zijn rekeningen weer niet kloppen zal het de schuld van de Engelsen zijn.

 • marc van calster

  de walen zijn ook mijn vrienden