Bourgeois over zaak-Van Dijck: “Als mensen in partij dit wisten, was het onvoorzichtig Kris voor te dragen”

BELGA
"Als er mensen binnen de partij van op de hoogte waren, was het onvoorzichtig om Kris (Van Dijck, red.) voor te dragen als parlementsvoorzitter." Dat heeft Europees parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Bourgeois kon er vorige week door Europese verplichtingen niet bij zijn op het Brusselse stadhuis voor de 11 juliviering. Die viering draaide voor kersvers parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) uit op een nachtmerrie. Tijdens zijn toespraak lekte via P-magazine uit dat Van Dijck samen met een prostituee uitkeringsfraude zou hebben gepleegd. Enkele uren nadien kondigde Van Dijck zijn ontslag aan.

“Fysieke pijn”

"Ik heb er fysieke pijn onder geleden", zegt gewezen minister-president Geert Bourgeois. "Menselijk is het een drama voor Kris Van Dijck. Wat een hoogdag moest zijn, is een dag in mineur geworden", aldus Bourgeois. Zelf wist Bourgeois naar eigen zeggen niets van de hele kwestie. "Ik weet niet of bepaalde mensen in de partij op de hoogte waren. Als dat zo was, dan was het onvoorzichtig om Kris voor te dragen als voorzitter."

Volgens Bourgeois was het zonder meer "een slechte dag" voor N-VA. "Maar dit doet niets af aan onze slagkracht. We staan heel stevig als partij. De pagina is nu omgedraaid. Dit doet niets af aan onze positie. We zijn nog steeds de sterkste partij in Vlaanderen.”
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • oswald billiet

  En daarmee zegt Bourgeois dat hij, echt, echt ,echt ,niets daarvan wist en ook niets gehoord had. Zoveel hypocrisie was nu in die verklaring ook niet nodig. Wij zaten er van hem niet op te wachten.

 • marcel mampaey

  dat men dit aangrijpt om de Vlamingen in een slecht daglicht te plaatsen is overduidelijk. als men al de schandalen van de andere partijen moet opnoemen ben ik tot morgen bezig. dit is duidelijk een poging om de wil van de Vlaamse kiezer te negeren en daar zijn alle middelen goed voor zolang het maar van links komt.

 • Eddy DESMET

  En Bart De Wever zweeg als een graf. Zoveel ergernis had hij van de wakkere Vlaming niet verwacht ...

 • Eddy DESMET

  Mijnheer Bourgeois, ook u heeft in het nabije verleden compleet ongepaste uitspraken gedaan, net als uw dierbare tante Liesbeth Homans, die voortdurend beledigt maar dat verder straffeloos mag doen. N-VA telt een aantal zielige mensen zonder inhoud.

 • Gerd Van nieuwenhove

  De pater oblaat Geert is heiliger dan de paus ... In zijn partij alleen rechtschapen politici ! Maar de ( z ) wever heeft hem pootje gelapt ?