Bourgeois onderzoekt of overvloedige regenval kan erkend worden als ramp

Geert Bourgeois
Photo News Geert Bourgeois
Ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of de hevige regenval en wateroverlast van de voorbije dagen in sommige gemeenten kan erkend worden als ramp. 

Kalmthout kreeg gisteren af te rekenen met overvloedige regenbuien. Op enkele uren tijd viel er tot maar liefst 100 liter per vierkante meter, met wateroverlast tot gevolg. Eerder kregen ook andere steden en gemeenten al af te rekenen met wateroverlast na stevige regenbuien.

"De overvloedige neerslag, de hagel en stormwinden op diverse data tijdens de maand juni 2019, hebben op verscheidene plaatsen ernstige schade aangericht", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. 

Aanvraag

Steden en gemeenten die denken in aanmerking te komen voor een erkenning kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds. De erkenning als ramp gebeurt op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vaststellen of de regenval uitzonderlijk is of niet. 

De gemeente Kalmthout liet al verstaan dat het een aanvraag ging indienen bij het Rampenfonds.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Die man is daar capabel voor, hij kan dan ook álles!

 • william Masson

  Overvloedige regenval ? Is het om te lachen? Omdat hun riolering niet werkt.

 • Karel Van Beeck

  Moet men dat onderzoeken? De beelden waren nochtans overduidelijk.

 • Gino Denil

  Voor wat dienen verzekeringen eigenlijk. Hij gaat ons belastinggeld uitdelen. En daarna gaan die verzekeringen van die gelegenheid gebruik maken om nog eens drastisch op te slaan.

 • Didi Bellens

  Allée mensen dit is toch niet de belastingbetaler die hier weer eens moet voor opdraaien. Beter verzekeren zou ik zeggen.