Bourgeois noemt uitspraken van Tommelein "niet gepast"

BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is duidelijk 'not amused' met enkele uitspraken die viceminister-president Bart Tommelein (Open Vld) heeft gedaan in De Zondag. Tommelein zei daar dat hij "stomverbaasd" is dat de N-VA zich in het debat over de kerncentrales "laat leiden door lobbygroepen". In een gesprek met VTM Nieuws stelt Bourgeois dat hij het "volstrekt oneens" is met die uitspraak. Hij noemt ze ook "niet gepast". Bourgeois wil niet dat het "federale gekibbel" zou ingevoerd worden in zijn Vlaamse regering.

In De Zondag is Vlaams energieminister Bart Tommelein niet mals voor coalitiepartner N-VA. Die partij wil enkele kerncentrales langer open houden. "Ik ben stomverbaasd dat de grootste regeringspartij zich zo laat leiden door de grote lobbygroepen. Voor N-VA weegt de stem van Frankrijk (waar kerncentrale-uitbater Engie gevestigd is, nvdr.) zwaarder door dan de sense of urgency'", aldus Tommelein.

Die kritiek is niet naar de zin van regeringsleider Geert Bourgeois. Hij noemt de uithaal van Tommelein "niet gepast". "Ik heb hem gecontacteerd en laten weten dat dit niet gepast is", aldus Bourgeois. Bourgeois meent ook dat het debat intern moet gevoerd worden en wil niet dat de 'ziekte' van het "federale gekibbel" overwaait naar zijn Vlaamse regering.

"We moeten zware discussies intern oplossen. Ik vind dat we verder moeten regeren tot de laatste dag. Ik weet dat er kieskoorts is, maar we moeten die buiten de regering kunnen houden", aldus Bourgeois.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • andre van de wege

  zwijg man volgende verkiezing is het aan ons het gaat geen zakkenvuller zijn zoals hij.

 • Ronny Ooijen

  Ferdinand Engelbeen,ik ben geen voorstander van kernenergie maar aangezien er geen uitgewerkte alternatieven zijn,zie ik er de noodzaak van in.Ik stel dan ook voor om nu met de bouw van nieuwe Thorium centrales te beginnen maar dan centraal gelegen in België.De huidige centrales werken nu al niet fatsoenlijk meer en liggen vaak stil door onverwachte situaties en onderhoud.Wat geeft dat straks?

 • Tom Faes

  Een klein wistje datje nva staat voor" fronti nulla fides"

 • walter De Witte

  Bourgeois wil zijn postje vasthouden tot het bittere einde. Hopelijk is hij de volgende keer er niet meer bij. Maar gezien de Vlamingen een kort geheugen hebben vrees ik er voor.

 • hugo bernaerts

  NVA heeft weeral zendtijd gekocht bij haar privé-zender VTM want het was zondag dus moest er een NVA'er op TV komen om de burger te misleiden. En Tommelein weet nu en passant dat regeren met die bende enkel ja-knikken inhoudt.