Bourgeois niet happig op gesprek met premier over VN-migratiepact: “Zie het nut niet”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Photo News Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil gerust met premier Charles Michel spreken over het VN-migratiepact, maar "ziet er het nut niet van in". Dat zegt hij aan Belga. "De bezorgdheden die over dit pact bestaan, hebben enkel en alleen betrekking op louter federale bevoegdheden. Daarover kan ik mij als Vlaams minister-president niet uitspreken.”

Premier Charles Michel probeerde vandaag een uitweg te zoeken uit de impasse over het VN-migratiepact. MR, Open Vld en CD&V willen dat de regering de tekst volgende week gaat goedkeuren in Marrakech, N-VA is tegen. De premier riep zijn belangrijkste ministers vanmiddag samen voor overleg, en verklaarde na afloop ook te zullen samenzitten met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en de ministers-presidenten van de deelstaten.

Dat laatste hoeft voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois niet per se. Hij wil vermijden dat de brand in de federale regering overslaat op zijn Vlaamse ploeg. "Als de premier mij wil spreken, kan dat uiteraard, ik ben een beleefd mens", zegt hij daarover aan Belga. "Maar ik zie er het nu niet van in, aangezien de bezorgdheden die over dit pact bestaan, enkel en alleen betrekking hebben op louter federale bevoegdheden. Daarover kan ik mij als Vlaams minister-president niet uitspreken.”

Bourgeois herinnert ook aan wat hij een kleine twee weken geleden in het Vlaams parlement al verklaarde: daar waar de doelstellingen van het VN-migratiepact raken aan Vlaamse bevoegdheden, is er geen probleem, klonk het toen.

Morgen opnieuw overleg

De federale meerderheidspartijen werken intussen verder aan een oplossing, klonk het daarstraks na afloop van de Kern bij verschillende vicepremiers. Premier Charles Michel heeft een voorstel op tafel gelegd op basis van de interpretatieve teksten die Nederland en Denemarken hanteren om alsnog met het migratiepact in te stemmen.

Ook in die landen was de laatste weken wrevel ontstaan over het VN-pact. De Kern komt morgenmiddag opnieuw bijeen, volgens MR-vicepremier Didier Reynders zal ook N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken daar bij zijn.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Dit is federale materie, Vlaanderen heeft in deze geen zeggingschap. Vlaanderen zal en moet uitvoeren wat de federale beslist.. Zo staat het geschreven. We leven spijtig genoeg nog altijd niet in een Confederatie.

 • marcel mampaey

  de Vlaamse minister president is een verstandig man en wie zegt een regering kent weinig over de geschiedenis van ons land

 • guido vermeyen

  Die ministers zitten tegenwoordig meer in het buitenland, geld uit te delen, het zotje uit te hangen met ons geld, dan met eigen volk bezig te houden.. . Bourgeois is ook zo iemand...enkele jaren geleden volop buitenland computers uit aan het delen (weet niet meer waar- ) maar soit, hier hebben minderbedeelden ook behoefte aan middelen, die echter naar buitenland versjast worden. Vergeten we Reynders en Crembo niet...Dé kampioenen.

 • dominique castelein

  Vlaanderen kan daar niets aan veranderen omdat dit federale materie is,maar wat er wel kan gebeuren is de onafhankelijkheid van Vlaanderen voorop stellen als er nu nieuwe verkiezingen komen,dan kan Vlaanderen alle bevoegdheden overnemen evenals alle transfers stoppen naar wallo-brux,een verrijking voor de Vlaamse burger,dat is de realiteit

 • Peter Smets

  Vreemd. Anders moeit hij zich met van alles en nog wat, ook waar hij zich niet hoeft te moeien. Afschaffen, dat vlaamse deelregerings circus.