Bourgeois na duizenden sms’en naar Joke Schauvliege: “Stalking, dat doe je niet”

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Photo News Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de massale stroom aan e-mails en sms’en waarmee de opgestapte Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) werd bestookt. “Er is zoiets als het recht op manifesteren, maar ook iets als privacy en grenzen die je niet overschrijdt”, aldus Bourgeois in De Ochtend op Radio 1. 

Op de persconferentie waar Schauvliege gisteren haar ontslag indiende, verwees ze naar “de duizenden mails en sms’en” die haar de voorbije week zouden overspoeld hebben. De voormalige minister gebruikte de digitale bestoking als reden voor haar “verbale uitschuiver” over een vermeend complot achter de klimaatprotesten en zogezegde bevestiging van de Staatsveiligheid daarover. 

Fatsoen

De daders achter de ‘sms-bom’: burgerbeweging Act For Climate Justice, dat enkele dagen geleden opriep om de klimaatministers in ons land via telefoontjes, sms’en en mails aan te spreken op hun beleid. De gsm-nummers van drie van de vier ministers werden online gezet. 

Act For Climate Justice blijft achter de actie staan en vindt niet dat er een grens van fatsoen is overschreden. “Zoveel jaren doen alsof je het klimaat belangrijk vindt, is pas een grens van fatsoen overschrijden”, zei initiatiefnemer Arno Kempynck gisterenavond in De Afspraak. “Dat is veel interessanter dan een discussie over de manier van actievoeren.” 

“Mogen dit niet laten gebeuren”

Volgens anderen komt het echter juridisch érg dicht in de buurt van stalking, en dat vindt ook Bourgeois. “Stalking, dat doe je niet, dat is er ver, ver over”, zo reageerde hij vanmorgen. “Het is belangrijk dat we als maatschappij dit signaal geven, het is ook heel belangrijk dat wij als politici krachtig, heel krachtig, dit signaal geven. We mogen dit niet laten gebeuren. Laat ons duidelijke grenzen stellen. Er is zoiets als het recht op manifesteren, maar ook iets als privacy en grenzen die je niet overschrijdt.”

Als een aantal mensen vindt dat ze politici moet beginnen stalken, dat is erover. Ik neem aan dat het overgrote deel van de betogers het daar mee eens is

Of Schauvliege en de andere getroffen ministers een klacht zullen indienen? “Ik weet niet of zij dat gaat doen. Het gaat hier om een massale oproep van diverse mensen, ik denk niet dat er gevolg aan zal worden gegeven.” 

Volgens Bourgeois zal het incident de geloofwaardigheid van de klimaatactie ook niet onderuit halen. “De meeste mensen komen op straat uit een oprechte bezorgdheid. Maar als een aantal mensen vindt dat ze politici moet beginnen stalken, dat is erover. Ik neem aan dat het overgrote deel van de betogers het daar ook mee eens is. Er is geen kloof tussen burger en politici in dit land, maar laat ons alsjeblieft de grenzen blijven respecteren.”

Bekijk ook:
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Eén zaak moet duidelijk worden gesteld. Dat stalken met SMSjes moet bestraft worden, van een minister of geen minister. Waar zal het anders eindigen ? Justitie moet meteen duidelijk maken dat zoiets niet kan zodat latere kandidaten weten wat ze te wachten staat.

 • Freddy Van Yperzele

  Vaneaken Jokke u slaat de nagel op de kop, dit is al één van de redenen waarom we gepluimd worden, en als SP.A en Groen aan de macht komen zijn we helemaal gepluimd,en dan nog de grenzen open en we zijn helemaal berooid, en dat onze voorvaderen gevochten hebben voor dat stukje België, die ze nu helemaal uit handen aan het geven zijn, die draaien zich om in hun graf.

 • etienne bies

  Volledig eens met de heer Bourgeois.Het is pure stalking en dit zou verboden moeten zijn.Het zou mij niet verwonderen dat groen hierachter zit. Het zal hen hopelijk veel stemmen kosten.

 • vanaeken jokke

  Weet gij ook hoe het komt dat de Vlaming gepluimd word Freddy van Yperzelle.Dat komt omdat wij jaarlijks het equivalent van twee nieuw kerncentrales doorstorten naar het zuiden.Dat zijn onze besparingen met dank aan SPA Open VLD en CD&V de ja knikkers van de Walen.

 • Patrick Dubois

  Ik ben geen voorstander van Schauvliege,maar dit is wel degelijk op de man of vrouw spelen en goed onder de gordel. Ik ben eerder een voorstander van Anuna die alles wilt oplossen in vrede met de politiekers.