Bourgeois kan uitspraken Beke niet smaken

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de reactie van CD&V-voorzitter Wouter Beke op de onthullingen over het ultrarechtse Schild & Vrienden. "Je oogst wat je zaait", had Beke geschreven, waarmee hij leek te doelen op N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Bourgeois wijst erop dat "elke weldenkende partij" de praktijken bij Schild & Vrienden heeft veroordeeld en laakt dat Beke "nu daarover wil polariseren".

In een tekst op de website van zijn partij stelde CD&V-voorzitter Beke dat sommige collega-politici zich moeten bezinnen en in eigen boezem moeten kijken. Hij noemde geen namen, maar als hij het had over "populaire politici met een grote aanhang" kom je al gauw terecht bij staatssecretaris Francken, die geregeld fors taalgebruik hanteert.

N-VA-kopstuk Bourgeois gelooft niet dat er een verband is met het taalgebruik en gedrag van politici. "Niemand was op de hoogte van het dark web achter die beweging. Elke partij heeft die extreemrechtse beweging veroordeeld. Groen en CD&V gaan nu die unanieme veroordeling doorbreken", aldus Bourgeois in De Ochtend op Radio 1. En passant had Bourgeois het over contacten tussen CD&V'ers en de Turkse extreemrechtse Grijze Wolven.

Beke zelf benadrukt dat hij expliciet geen partij heeft vermeld in zijn bijdrage. "Het is een oproep om te zeggen dat mensen met publieke functies moeten kijken hoe ze daarmee omgaan." Beke verwijst ook naar eerdere incidenten, zoals de zwarte jongen die in Aarschot op de treinsporen werd geduwd. "Er is een onderliggend fenomeen waar we allemaal moeten over nadenken."

Mocht Beke een partij of politicus hebben geciteerd, "dan zou ik mezelf tegenspreken", aldus de CD&V'er. Dat de partij zelf iemand in eigen rangen heeft die niet zal opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen omwille van zijn aanwezigheid op een activiteit van Schild & Vrienden, bewijst volgens Beke dat zijn boodschap "ook geldt voor mijn eigen partij".
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman cohen

  dominique castelein; "linkse anarchie" uw Vlaanderen wordt al jaren bestuurd door rechts tijd om wakker te worden in de 21st eeuw .

 • dominique castelein

  door de linkse anarchie zal mijn Vlaanderen onbestuurbaar worden en zal de islam het bestuur over nemen,ze hebben het overal gedaan of geprobeerd om het te doen,nu zijn wij aan de beurt, het Paard van de islam staat in onze koer,wacht maar af

 • lucien Noreilde

  Beke mag beginnen bij zichzelf uitspraken zoals voor ieder kind kindergeld , iedereen heeft familie vrienden of kennissen die moeten scharrelen om het einde van de maand te halen dat roept verzet op van vele Vlamingen ook grootouders spaar centen Beke terug betalen à 40% kruip vooraleer ge een ander iets aanmeet in het donkerste hoekje

 • Ronny Ooijen

  HENK VINKIER, een tip voor u : komen een dezer dagen weer van die zagers aan de deur van N(V)-Blabla, CD&V of OpenVLD, zeg dan meteen dat ze 5000 euro in uw pollen moeten duwen. Vragen ze waarom, zeg dan dat dit het bedrag is dat u méér kwijt bent dankzij hun vele nieuwe taksen en dergelijke. Vraag hen ook waarom u (en elke Belg) 4000 méér staatsschuld heeft dan in 2014. Dat is lachen.

 • Elle Devee

  Best niet reageren op Beke. Quantité négligeable noemen ze dat in het frans. Her is zoals elke tjeef een gestampte leugenaar en hangt dan achteraf de vermoorde onschuld uit. Hij doelde wel degelijk op Francken met zijn uitspraken en heeft nu niet het lef om daarvoor uit te komen. Natuurlijk is ondertussen gebleken dat zijn eigen partij ook aanhangers van dat verwerpelijke Schild en Vrienden heeft.